Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Hoe een gerenommeerde MST-arts van zijn voetstuk viel

416072 mst3

Het intimiderende gedrag van een traumachirurg kon doorgaan, omdat de man een uitstekende medische reputatie had. De veelal vrouwelijke slachtoffers schaamden zich, en durfden er niet tegenin gaan.

De vooraanstaande traumachirurg voert een ingewikkelde operatie uit in het OK-complex van ziekenhuis MST. Niemand twijfelt aan zijn medische expertise. De arts is een kei in zijn vak. De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie omschrijft hem in 2014 als één van de grondleggers van de traumachirurgie zoals die wordt toegepast in Nederland.

Koninklijke onderscheiding
Een reputatie om door een ringetje te halen. Het levert de medisch specialist in 2014 een koninklijke onderscheiding op. Hij wordt officier in de orde van Oranje Nassau. De arts werkt van 2003 tot 2009 als hoogleraar bij het UMC St. Radboud in Nijmegen. Daarvoor bekleedt hij dezelfde functie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

De patiënt in het OK-complex is dus in meer dan goede handen. Maar wat de raad van bestuur van MST tot oktober/november 2018 niet weet is dat het gedrag van de dokter op de werkvloer verre van vlekkeloos is, aldus een onafhankelijke commissie. Met name vrouwelijke collega s zijn al jaren het slachtoffer van ongewenste intimiteiten en verbaal agressief en intimiderend gedrag.

Seksueel overschrijdend gedrag
In een anonieme brief, in het bezit van deze krant, wordt het seksueel overschrijdend gedrag expliciet beschreven. MST, donderdagmiddag op de hoogte gesteld van de inhoud van de brief, laat in een reactie weten niet op een anonieme brief in te gaan. De arts zelf ontkent het stellig. ,,Ik heb nooit iemand bij de borsten gepakt. Ik ontken elke ongewenste intimiteit.

De raad van bestuur van MST komt op 7 mei zelf met een persbericht over de medisch specialist die zich schuldig maakte aan grensoverschrijdend gedrag. Bestuursvoorzitter Sophia de Rooij van MST licht toe dat met name vrouwen slachtoffer waren. In de hiërarchie stonden ze lager dan deze man. Daardoor was het moeilijk hem tegen te spreken.

Schaamte
De Rooij licht toe dat vrouwen zich schamen over het ontoelaatbare gedrag van de dokter. Sommige slachtoffers vertelden het zelfs thuis niet. Of wilden hun dienst ruilen als ze zagen dat ze samen met hem moesten werken. De raad van bestuur bevestigt tegenover de media het grensoverschrijdend gedrag, maar voorzitter Ronald Trof en bestuursvoorzitter Sophia de Rooij willen de aard van dat gedrag niet nader duiden.

Uit respect voor alle betrokkenen , wordt als reden genoemd. Lid Jan den Boon van de raad van bestuur van MST gaat hier in een brief van 7 mei aan de IGJ wel nader op in. De brief, in het bezit van deze krant, spreekt van verbaal agressief gedrag, fysiek grensoverschrijdend gedrag en ongewenste intimiteiten. MST meldde eerder dat dit zich vele jaren voordeed. De dokter kwam op 1 mei 2009 in dienst bij MST.

Omvang
Sophia de Rooij en Ronald Trof spreken er op 7 mei hun verbazing over uit dat het gedrag zo n lange tijd door kon gaan. In de loop der jaren trokken wel degelijk medewerkers aan de bel. Maar dat gebeurde niet bij dezelfde vertrouwenspersoon. Bij uiteenlopende personen of loketten kwamen klachten binnen, maar deze belandden niet op één stapel. Zo kwam mogelijk ook de omvang en ernst van het verwerpelijke gedrag niet aan het licht.

De bal komt aan het rollen als een MST-medewerker op de juiste plek het juiste signaal geeft. Er volgen veel reacties. De naaste collega s van de arts van de coöperatie van specialisten heelkunde pakken door en stellen hem op non-actief. Ze verzoeken het medisch stafbestuur om een onderzoek wegens vermeend disfunctioneren.

Het verzoek wordt onderbouwd met een betrekkelijk groot aantal meldingen van ziekenhuismedewerkers, aldus de brief van Jan den Boon aan de inspectie. Een onafhankelijke commissie wordt door de raad van bestuur aangezocht om onderzoek te doen. Ze krijgt 18 meldingen van MST-medewerkers over grensoverschrijdend gedrag.

Agressie
Vijftien personeelsleden lichten hun melding toe in een gesprek. Jan den Boon noemt naast het getal van 18 meldingen in de brief aan IGJ nog drie gebeurtenissen . Die deden zich voor op de spoedeisende hulp en in de operatiekamer en zijn door meerdere medewerkers gezien. Het ging om ongewenste intimiteiten met een fysieke component en om verbaal agressief/intimiderend gedrag, aldus de brief van Den Boon.

Deze voorvallen werden bij leidinggevenden gemeld. Volgens Den Boon twijfelde de commissie niet aan de authenticiteit van de verklaringen en gaat het om structureel gedrag. De impact van veel van de gebeurtenissen is groot en ernstig , was de conclusie van de commissie.

Soms over de schreef
De traumachirurg erkent desgevraagd dat hij verbaal soms te kort door de bocht ging. Dat gebeurde soms als we levensbedreigend gewonde patiënten onder behandeling hadden. Dan is er geen tijd voor discussie. Je moet handelen. Dan ging ik soms over de schreef.

De arts vindt het kwalijk dat de onafhankelijke commissie concludeert dat de kwaliteit van de zorg mogelijk nadelig is beïnvloed door het grensoverschrijdende gedrag. De commissie zegt in haar rapport ook dat ze hier geen onderzoek naar heeft gedaan. Dan vind ik dat ze er ook geen uitspraak over moet doen. Ik heb 39 jaar als arts gewerkt, waarvan 10 jaar in MST. Nooit iets gehoord, en nu komt dit ineens boven water. Ik ben het eens met de commissie die stelt dat de cultuur binnen het ziekenhuis niet deugt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.