Twee maanden geleden, bij de provinciale verkiezingen, eindigde de PvdA in de meeste wijken nog
buiten de top drie. Hoe anders ziet de verkiezingskaart van Enschede eruit na de Europese verkiezingen van donderdag 23 mei. Van de 57 buurten met een eigen stemlokaal, is de PvdA in 47 buurten de grootste.
Minder versnipperingRuim 8.600 Enschedeërs (een op de vijf kiezers) brachten donderdag hun stem uit op de sociaaldemocraten; meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2014. De PvdA lijkt daarmee in Enschede vooral te profiteren van het verlies van D66 (- 42 procent) en de SP (- 56 procent). Dat geldt ook voor GroenLinks, de andere winnaar aan de linkerkant , dat groeide van 2.900 stemmen in 2014 tot bijna 5.300 stemmen nu.
Enschede stemde deze keer ook minder versnipperd. Op één stembureau na werd in alle buurten de top drie bepaald door vijf partijen: PvdA, CDA, VVD, Forum voor Democratie en GroenLinks. Dat is ook de volgorde in orde van grootte in de uitslag, al kregen de vier laatstgenoemde partijen allen afgerond 12 procent.
De jeugd kwam wel...Het aantal Enschedeërs dat opkwam, is een niet te onderschatten factor bij het duiden van de verkiezingsuitslag. Weliswaar was het opkomstpercentage in Enschede met bijna 37 procent flink hoger dan in 2014 (ruim 30 procent), maar de cijfers op stembusniveau geven een betere kijk.
Op de Universiteit Twente lag de opkomst zelfs boven de 100 procent (tegenover 66 procent in 2014). Dat komt enerzijds, omdat Enschedeërs overal in de stad mogen stemmen en studenten en personeel dat kennelijk vaak op de UT doen.
Aan de andere kant zegt de enorme opkomst op de UT - evenals die in jonge wijken zoals City en Horstlanden-Stadsweide - ook dat heel veel jongeren naar de stembus zijn gegaan. Op deze plekken wordt veel gestemd op GroenLinks, VVD en pro-Europese partijen als D66.
... De EU-critici bleven thuis
Tegelijkertijd komt in 47 buurten het opkomstpercentage niet boven het gemeentelijke gemiddelde uit. In Pathmos, Varvik-Diekman, Glanerbrug en in de zuidelijke wijken bracht zelfs minder dan een kwart van de kiesgerechtigden een stem uit.
Uitgerekend in deze buurten stemden bij de provinciale verkiezingen twee maanden geleden bewoners massaal voor EU-kritische partijen als Forum voor Democratie, PVV en in mindere mate de SP. Deze kiezers lijken donderdag voor een deel te zijn afgehaakt.
De duiding van de verkiezingsopkomst is nog beter te zien bij het bekijken van de kaart met daarop de tweede partijen per buurt. In de jongere wijken en de wijken met hogere inkomens wordt vaker gestemd. En die stem gaat dan vaker naar GroenLinks, VVD of in mindere mate D66.