Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese wijk in verzet tegen beleggers: €˜Vrezen aantasting woongenot €™

418356 912430

Woningen die, al dan niet fors boven de vraagprijs, worden gekocht door beleggers zijn niet alleen voor starters in Enschede een obstakel. Ook omwonenden hebben er last van, getuige het feit dat er veelvuldig bezwaar wordt aangetekend tegen vergunningen die de gemeente verstrekt om deze panden om te bouwen tot studentenhuizen. In 2017 - van dat jaar dateren de jongste cijfers - gebeurde dat honderd keer.

Onlangs nog dienden tientallen bewoners van Het Nijhof, een hofje nabij het G.J. van Heekpark, samen een zienswijze in. Een belegger uit Zutphen, met meerdere panden in Enschede, wil er buitenlandse studenten huisvesten. De buurt vreest aantasting van woongenot (onder meer geluidsoverlast) en vindt kamers niet bij het karakter van hun hofje passen. Er is een woning definitief van de startersmarkt gehaald , zei buurtbewoner Aart Jan Elsenaar daarover. Zelfs de woonkamer wordt gesplitst voor een extra kamer. Als het huis ooit weer te koop staat, wil geen starter daarin investeren.

Inmiddels is er een gesprek geweest tussen de buurt en de eigenaar. Een goed gesprek , zegt Elsenaar. De eigenaar heeft ons verzekerd dat we hem kunnen benaderen bij problemen. Neemt niet weg dat het bezwaar blijft staan. Een hoorzitting volgt in de zomer. Al denken we niet dat er voor ons iets te halen valt. Het Nijhof wil vooral het signaal aan de gemeente afgeven dat het beleid moet veranderen.

MaximumpercentageDe gemeente hanteert per buurt en per straat een maximumpercentage voor onzelfstandige bewoning door drie of meer personen. Ook moeten twee normaal bewoonde huizen tussen twee kamerpanden zitten. Als aan de eisen wordt voldaan, komt er vrijwel altijd een vergunning voor de verbouwing. Ondanks maximumpercentages ontstaat in sommige buurten een behoorlijke kamerdruk. In Velve-Lindenhof concentreren deze pandjes zich vooral in het westen van de wijk. In februari was er een hoorzitting tegen een vergunning aan de Oostveenweg. Omwonenden vingen bot. Nu wonen er studenten. Een van de bezwaarmakers zegt nog niet blij te zijn met de situatie, maar dat het contact met de pandeigenaar goed verloopt. Aan een klacht is onlangs snel gehoor gegeven.

Vogelvrij
Ook in de wijk Twekkelerveld, tegenover de Universiteit Twente, is veel onzelfstandige bewoning. Aan de Steenbokstraat is voor de tweede keer een woning door een particuliere belegger gekocht. De woning is opgedeeld in vijf kamers, de kleinste iets meer dan 4 vierkante meter. Een omwonende heeft bezwaar aangetekend. Hij vreest dat alle koopwoningen in de straat vogelvrij zijn voor beleggers. Het maximum wordt namelijk nooit gehaald omdat er een flat staat en omdat een deel van de woningen van een corporatie is.

Stress
Een 61-jarige bewoonster aan de Oostveenweg ziet haar zienswijze na de zomer behandeld worden door de bezwarencommissie. Afwachten doet ze niet. Het pand naast haar wordt namelijk al bewoond door studenten, omdat de vergunning is verleend. Ze overweegt haar huis te verkopen. Ik moet langdurige stress vermijden vanwege een zenuwziekte. Een van de studentenkamers grenst aan haar woonkamer. Die hebben toch een andere leefstijl. Dat neem ik de studenten niet kwalijk, maar wel de gemeente. Er wordt rekening gehouden met het belang van de aanvrager, maar niet met dat van omwonenden. We kwamen hier wonen om hier oud te worden. Nu moeten we weg, er zit niets anders op.

Wethouder Jeroen Diepemaat zegt dat de gemeente niet moet schuwen om de maximumpercentages in wijken aan te passen als de situatie daar naar is. Hij zoekt de oplossing ook elders. Een deel van de groep die in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, woont in kamertjes. We hebben het ook over kwetsbare personen. We moeten kijken of we die mensen bij de corporaties kunnen krijgen.

Prijsstijgingen dwingen starter naar huurwoningHoekwoningen en tussenwoningen in Enschede zijn de afgelopen tien jaar zo fors in prijs gestegen, dat ze haast niet meer te betalen zijn voor starters met een modaal inkomen. Dat zegt Hugo Mönnink, makelaar bij Thoma Post.

Mönnink geeft aan dat een tussenwoning die in 2008 verkocht werd voor 119.000 euro sindsdien dik 27 procent meer waard is geworden en nu zo n 152.000 euro moet opbrengen. Bij hoekwoningen ligt dat percentage met 35,4 procent zelfs nog hoger. Als je hier een modaal inkomen hebt, kun je die waardestijging niet opvangen. Dan ben je aangewezen op een andere markt; of een woning buiten Enschede, of een huurwoning. De groepen die het nog wel lukt om zo n huis te kopen zijn mensen die eigen vermogen hebben opgebouwd en de niet-starters. Mensen die ooit een appartement kochten, bijvoorbeeld. En dat nu verkopen. Dan kun je doorstromen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.