Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Bewoners Stokhorst in Enschede willen bomenkap voorkomen: 'Desnoods keten ik me vast'

418579 916267

Al ruim honderd jaar bepalen de 52 paardenkastanjes van het bekende laantje aan de Hoge Boekelerweg het beeld van de wijk Stokhorst. Buurtbewoners zijn overdonderd door het bericht van de gemeente dat die vanwege ziekte worden gekapt. "Hier leggen we ons niet zo maar bij neer.

Een groep buurtbewoners verzamelt zich bij het markante toegangshek van de kastanjelaan aan de Hoge Boekelerweg. Woedend zijn ze over de aankondiging dat op korte termijn wordt begonnen met het kappen van de 52 paardenkastanjes.

Ze lijden aan de kastanjebloedingsziekte en zijn niet meer te redden, meldt de gemeente. "Het vellen van deze bomen is noodzakelijk, omdat er groot gevaar dreigt van spontaan vallende takken of omvallen bij wind en storm", aldus de brief die de bewoners vlak voor Hemelvaartsdag op hun deurmat vonden.

Het bericht kwam voor de buurt als 'een donderslag bij heldere hemel'. "Ik kon wel huilen", zegt Mieke Gollenbeek-Hulst (80), die praktisch al haar hele leven uitkijkt op de kastanjebomen. "Ik ben ermee opgegroeid. Net als veel mensen hier. Zo'n beetje iedereen heeft in dit laantje leren fietsen."

Erve SpieleDe kastanjes werden begin vorige eeuw geplant om de weg naar het vroegere Erve Spiele te markeren. "Dit is de mooiste laan van Enschede. Dat vinden, denk ik, niet alleen de mensen in Stokhorst. Dit is zo gezichtsbepalend voor de wijk. Ze hebben voor ons een gigantisch emotionele waarde", reageert Jan Kattenpoel Oude Heerink.

Hij is zich, net als zijn buren, 'rot geschrokken' van het bericht dat de bomen ten dode zijn opgeschreven. De wijze waarop de bewoners zijn geïnformeerd, heeft veel kwaad bloed gezet. Han Huigen: "Ineens krijg je een brief in een blanco enveloppe waarin staat dat al snel wordt begonnen met de kap. Dat wordt gemeld op een moment dat veel mensen op het punt staan met Hemelvaart een paar dagen weg te gaan. Als je niet oppast, zijn ze al aan het zagen als we terugkomen."

De buurtbewoners kondigen aan zich niet zonder slag of stoot bij de kap van 'hun' kastanjes neer te leggen. Huigen, strijdvaardig: "Desnoods keten ik me vast aan een boom.

Boze mailtjesDe eerste boze mailtjes zijn al richting stadhuis verstuurd. Onder leiding van Coen Gollenbeek komt er een meer gecoördineerd verzet. "De gemeente zegt dat de bomen ziek zijn, maar ze zien er toch nog goed uit? Kijk naar de bladeren. En elk jaar komen hier heel veel mensen kastanjes rapen. Emmers vol komen er vanaf."

De buurt wil inzage in de inspectierapporten waarop de gemeente de conclusie baseert dat de bomen door de combinatie van de kastanjebloedingsziekte en de droge zomer van vorig jaar 'zeer kwetsbaar' zijn. "Over de noodkap van vijftien kastanjes en een beuk is inmiddels overleg geweest met de natuur en milieuraad en er is een toetsing geweest in het kader van de flora- en faunawet", aldus de gemeente.

Kattenpoel Oude Heerink: "Als de veiligheid écht in het geding is, dan moet je misschien uiteindelijk wel besluiten dat kap het beste is. Heel veel mensen lopen en fietsen door het laantje, de kinderen spelen er. Ook wij willen niet dat ze gevaar lopen. Maar je mag op zijn minst verwachten dat de gemeente je goed informeert.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.