Bavcic heeft een kleine aanhanger. Een witte, die ze gebruikt voor haar handel in pitabroodjes. Spullen erin, naar een markt of een festival en bakken maar. Ideaal. Ze parkeerde hem steevast voor haar huis in de Gladiolenstraat in Enschede. Op de weg. Tot oktober. Toen kreeg ze te horen dat dat niet mag. Bavcic wist dat niet, maar een aanhanger mag net als bijvoorbeeld een caravan niet langer dan drie dagen op straat staan.
Verplaatsen
Om haar duidelijk te maken dat ze het voertuig moest verplaatsen plakten buitengewoon opsporingsambtenaren drie stickers op de aanhanger. Aanzegging bestuursdwang stond erop. Bavcic werd vriendelijk doch dringend verzocht het voertuig binnen twee weken te verplaatsen, anders zou de aanhanger weggesleept worden en mocht zij de kosten betalen. Dus ze verplaatste hem.
Maar toen Bavcic voorzichtig de stickers verwijderde bleef er lak van de aanhanger aanzitten. Dat is lakschade , zegt ze. En als iemand schade maakt, dan moet-ie betalen. In de bibliotheek waar ze werkt worden bijvoorbeeld stickers gebruikt die geen sporen achterlaten. Juist om schade te voorkomen. Ze stelde de gemeente Enschede aansprakelijk. Maar met de schadeafdeling van Enschede valt niet te praten.
Niet aansprakelijk
Bavcic kreeg een mail terug. Daarin stond dat de schademelding onderzocht is, maar dat de gemeente geen aansprakelijkheid erkent. De handhavers die de sticker op uw aanhanger hebben geplakt waren op basis van de APV bevoegd dit te mogen doen , schrijft de gemeente. Zij hebben geen handelingen verricht die een onrechtmatige daad opleveren. En: Bovendien had u schade kunnen voorkomen. Indien u zich had gehouden aan de regelgeving was er geen sticker op uw aanhanger geplakt.
Nationale ombudsman
Die laatste opmerking is voor Bavcic de wereld op zijn kop. Ze liet het er daarom niet bij zitten. De Enschedese sprak met de klachtencommissaris van de gemeente en stapte naar de Nationale ombudsman. Die begrepen haar, maar konden niets doen. Na een bezoek aan het juridisch loket had ze ook nog contact met een advocaat. Maar een rechtszaak beginnen, dat werd haar afgeraden. Financieel valt de schade namelijk mee. Ze raamt de kosten van het opnieuw spuiten van de aanhanger op 500 tot 600 euro. Een advocaat kost al zo 2000 euro.
Al met al duurt de stickerstrijd al ruim een half jaar. Iedereen zou afhaken, maar het gaat mij om het principe , zegt Bavic. Want zo gaan we niet met elkaar om. Wie schade maakt betaalt. Ze hoopt door haar verhaal te doen dat de gemeente Enschede inziet dat ze fout zit en ze alsnog de schade vergoed krijgt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita