Met een twinkeling in zijn ogen wijst Bert Kuipers naar de kermistent op het plein. Daar, onder de toren van de Oude Kerk, moet het gebeuren. Op maandag, natuurlijk om 12.30 uur, de vaste aanvangstijd van Broodje Cultuur. Dan is het hier vol met kinderen, het theaterpubliek van morgen. Dat is ook de enige reden dat we dit doen. Niet om terug te kijken naar het verleden, maar om iets te doen voor de komende vijftig jaar.
Kuipers (63) is een vertrouwd gezicht. Zoals eigenlijk alle leden van de band Quasimodo dat zijn. Met nummers als Het Stinklied en Blote Billen groeide een hele generatie kinderen op. Het afscheid van band in 2010, ooit begonnen als begeleidingsband van Willem Wilmink, liet bij velen een gevoel leegte na. Negen jaar , zo maar op de drempel van de zomer, zijn ze voor een eenmalig optreden terug. Concordia-directeur Willem Jaap Zwart benaderde Quasimodo om het 50-jarig bestaan van de langst lopende muziekserie van Nederland van een feestelijk uitroepteken te voorzien.
Wilmink
Hij wilde iets doen dat speciaal te maken had met Enschede. Dan kom je al snel terecht bij Wilmink. En via Wilmink weer bij ons. Toen Willem Jaap me belde, wist ik gelijk dat we iets moesten doen met kinderen. In al die jaren dat we bestonden hebben we die altijd voor onze neus gehad. Vaak waren ze voor de eerste keer in het theater. Ook nu zal dat zo zijn. Een jubileum vier je niet alleen voor het verleden, maar ook voor de toekomst.
Het concert kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Van de vier voormalige leden was er in ieder geval één die grote twijfels had. We zijn allemaal een stuk ouder. Moeten we dit wel doen, vroeg hij zich af. Ook de dood van René Vrieler, met zijn instrumentenkarretje een van de meest kleurrijke figuren van de band, speelde een rol. Dat was het eigenlijk de eerste vraag die opkwam: mag dit eigenlijk wel nu hij er niet meer is? Maar het antwoord was uiteindelijk ja . We vervangen hem niet maar spelen met ons vieren. Juist hierdoor blijkt op sommige plaatsen de leegte die hij heeft achtergelaten. Dit optreden is ook een hommage aan hem.
Gemis
Kuipers mist Quasimodo nog iedere dag. In 1997 trad hij tot het gezelschap toe, als opvolger van Frank Deiman. Ik wist eigenlijk helemaal niet wie ze waren. Toen ze a capella vijfstemmig het Stinklied zongen, was ik gelijk verkocht. Helemaal hilarisch was de term die ze voor hun liedjes hadden bedacht: pedorock! Dat zou nu niet meer kunnen.
Op hun hoogtijdagen hadden ze soms wel tien optredens per week, de laatste jaren exclusief voor kinderen. Dan vertrokken we maandagmorgen vroeg om vijf uur naar Steenwijk, en kwamen we onderweg een band tegen die nog zondagavond laat ergens had gespeeld.
Na het afscheid zongen ze heel soms nog ergens een liedje. Echte optredens deden ze echter niet meer. Wat bleef was de herinnering en de vriendschap. We zien elkaar nog regelmatig. Het was een ongelofelijk leuke tijd. Wat we samen mee hebben gemaakt, vergeet je nooit. Dat blijft altijd, net als de liedjes van Willem.
Vijftig jaar Broodje Cultuur
De concertserie Broodje Cultuur is de langst lopende concertserie van Nederland. De serie van lunchconcerten op de eerste maandag van de maand begon in 1969 op de UT en werd in 2014 verplaatst naar Theater Concordia aan de Oude Markt. De formule bleef al die jaren dezelfde: een diversiteit aan voorstellingen, van cabaret en muziek tot toneel en literaire voorstellingen. Het concert van Quasimodo vindt plaats in de open lucht en begint op de vaste tijd: maandag om 12.30 uur.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita