Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Geen vervolgonderzoek naar dodelijk bedrijfsongeval: Enschedeër was geen werknemer

419360 blue light 73088 1920 2

De arbeidsinspectie heeft het onderzoek naar het dodelijke bedrijfsongeval in Bornerbroek, in augustus 2018, afgerond. Maar hoe Johan Naafs (64) uit Enschede precies om het leven is gekomen en of daar fouten bij zijn gemaakt, zal altijd onduidelijk blijven: een vervolgonderzoek komt er niet.

Dat geeft woordvoerder Paul van der Burg van de Inspectie SZW, zoals de arbeidsinspectie officieel heet, desgevraagd aan. Naafs kwam op woensdag 1 augustus om het leven tijdens de sloop van een leegstaand bedrijf aan de Wolbes Landen in Bornerbroek, dat moest wijken voor de uitbreiding van XL Businesspark Twente. Hij was daar aan het werk, samen met een kraanmachinist. De Enschedeër werd geraakt door vallend puin. Of daarbij fouten zijn gemaakt, is niet onderzocht.

Bij een arbeidsongeval controleert de inspectie de werkgever en de werknemer, legt Van der Burg uit. Heeft de werkgever alle middelen verstrekt en gezorgd voor veilige werkomgeving? En heeft de werknemer gebruik gemaakt van de persoonlijke beschermingsmiddelen om zijn werk goed te doen?

Relatie
Maar dan moet er wel een werkgever-werknemer relatie zijn. Als deze er niet is, dan kunnen wij ook niet zeggen dat iemand de wet heeft overtreden. In het geval van onderaannemer Naafs was deze relatie er niet, ondanks dat hij op een plek aan het werk was die onder verantwoordelijkheid van Langezaal uit Haaksbergen viel. De Enschedeër stond echter niet onder gezag, zoals dat heet.

Zwart-wit gezegd; hij was eigen baas, hij bepaalde zelf wat ie deed. Het kan heel goed zijn dat hij een opdracht heeft gekregen van de hoofdaannemer ( dit en dat moet daar gebeuren ). En hoe hij dat doet, bepaalt hij. Hij kreeg ook geen materiaal, maar gebruikte zijn eigen materiaal. En dan is er geen sprake van een werkgever-werknemer relatie.

Van der Burg: We moeten ons aan de wet houden. Als we vaststellen dat er geen relatie was, stopt het onderzoek. Maar er is ook geen aanleiding om het verder te onderzoeken.

20 doden

Naafs was een van de 20 dodelijke slachtoffers van een arbeidsongeval in de bouw in 2018. In totaal overleden er in dat jaar 71 mensen bij een incident op het werk; 17 meer dan het jaar ervoor.

Een familielid van Naafs laat desgevraagd weten dat ze niet op de hoogte waren van het feit dat het onderzoek afgerond was. Verder bestaat er ook geen behoefte om het er over te hebben.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.