Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

MST maakt weer winst en wil elektronisch patiëntendossier

419544 IMG 6308

Medisch Spectrum Twente (MST) schrijft weer zwarte cijfers. Na twee jaren met in totaal 23 miljoen euro verlies, werd het boekjaar 2018 afgesloten met een netto winst van 4,8 miljoen euro. Met de financiële wind eindelijk in de rug, wil het ziekenhuis eindelijk werk maken van het electronisch patiëntendossier.

MST heeft zware jaren achter de rug en moet ook dit jaar nog een bezuiniging van zeven miljoen euro realiseren. Dat bedrag moet uit (nog) efficiënter werken, slimmer inkopen en minder materiaalverbruik komen. Er zijn in de achterliggende drie jaren in totaal 300 banen geschrapt.

Licht
Maar er gloort licht aan het eind van de tunnel. Nu het ziekenhuis uit de verliezen is, en de omzet over 2018 is gestegen met bijna twee procent tot 439 miljoen euro, durft de directie ook weer te denken over nieuwe investeringen.

Financieel bestuurder Eric Rikkert kondigt aan met de banken over renteverlaging te gaan praten, zodat een lang gekoesterde wens wellicht in vervulling kan gaan: de aanschaf van een up-to-date elektronisch patiënten dossier. Ook wil de directie voor de komende jaren goede afspraken maken met zorgverzekeraars. Op dit moment onderhandelt MST met Menzis over een nieuw meerjarig contract.

Ziekenboeg
MST valt voorlopig nog onder de afdeling bijzonder beheer , de ziekenboeg van de bank(en). Dat is kostbaar; banken rekenen hoge tarieven voor de begeleiding door en adviezen van de afdeling bijzonder beheer. Maar Eric Rikkert hoopt, dat MST binnen afzienbare tijd weer op eigen benen kan staan en dat de rente wat omlaag kan. We hebben de laatste jaren alle ons opgelegde financiële doelen gerealiseerd.

Een doel dat voorlopig nog uit het zicht is, is het minimale solvabiliteitspercentage van 20 procent waaraan het MST zou moeten voldoen. De verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen (geleend geld) is bij het MST met een percentage van 11 procent nog in onbalans.

Enorme stap
Bestuursvoorzitter Sophia de Rooij stelt onomwonden, dat MST qua mogelijkheden patiëntgegevens uit te wisselen met andere zorgpartners bijvoorbeeld huisartsen en de thuiszorg momenteel achter loopt bij andere (topklinische) ziekenhuizen. Ik hoop dat we er in de loop van het jaar een beslissing over kunnen nemen. We zien het als iets dat we al hadden moeten hebben. Het zou een enorme stap vooruit voor onze patiënten, voor ons en voor onze zorgpartners betekenen.

Een elektronisch patiëntendossier vergt een investering van 20 tot 25 miljoen euro. Dat bedrag is maar iets lager dan één jaar rente en aflossing van MST. Het ziekenhuis kwam door de in gebruik name van de 290 miljoen euro kostende nieuwbouw in de problemen, maar ligt nu financieel op koers. Voor dit jaar is een winst van zeven miljoen euro geprognosticeerd. Financieel bestuurder Erik Rikkert: Als je de rente en aflossing op de nieuwbouw er uithaalt, dan doen we het gewoon goed. De operationele winst (EBITDA) over 2018 was bijna 49 miljoen euro, in 2016 was die 28 miljoen euro.

Zware offers
Het personeel heeft zware offers gebracht. Er zijn geen plannen voor een verdere reorganisatie , benadrukt bestuursvoorzitter Sophia de Rooij. Van onze medewerkers is veel gevraagd. Uiteindelijk zijn er niet veel gedwongen ontslagen gevallen. Onze mensen verdienen een groot compliment, ook omdat er vanuit de organisatie zelf goede suggesties zijn aangedragen om efficiënter te werken. Soms kun je door een simpele verandering veel geld of tijd besparen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Rutger Borgerink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.