Raadslid Malkis Jajan zegt tot zijn teleurstelling te moeten constateren dat de resultaten van het Enschedese inburgeringsprogramma Meedoen en Thuisvoelen vooral niet meedoen en thuiszitten lijken te zijn . Hij hoopt via schriftelijke vragen te horen wat het college gaat doen om meer statushouders uit de bijstand te helpen.
72 procent heeft uitkering
Van alle 1759 statushouders (vluchtelingen met een verblijfstatus) die sinds 2013 in Enschede zijn komen wonen is bijgehouden hoe zij zich in de stad hebben gemanifesteerd. Hieronder vallen ook kinderen en ouderen.
1145 statushouders zijn sinds hun komst afhankelijk (geweest) van de bijstand. Daarvan is 7 procent uitgestroomd naar een betaalde baan. 72 procent ontvangt nog altijd een uitkering. Jajan wil weten of het college het met hem eens is dat de uitstroom van statushouders uit de bijstand ondermaats is.
Lange adem
Uit de laatste update van het programma Meedoen en Thuisvoelen blijkt het een kwestie van een lange adem te zijn om statushouders vanuit een uitkering naar een betaalde baan of een studie te begeleiden. Van de groep die in 2013 in Enschede is komen wonen, heeft nu nog 41 procent een uitkering. Van de groep uit 2018 is dat 94 procent.
Malkis Jajan wil weten hoe het de twee personen uit de groep van 2018 wel is gelukt om binnen een jaar aan het werk te gaan. Aanleiding voor zijn vragen is onder meer de oproep van de Sociaal-Economische Raad (SER) in een onderzoek eind mei om meer werk te maken van arbeidsparticipatie onder vluchtelingen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: eigen foto