Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kamervragen na fraudesignalen bij Care Free Twente

420411 916560

CDA-kamerleden Joba van den Berg en Lenny Geluk-Poortvliet vragen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om opheldering over fraude bij zorgbureau Care Free Twente. Onlangs kondigde Menzis aan ruim zes ton van het zorgbureau terug te vorderen.

De Kamerleden willen weten op welke wijze de fraude bij Care Free Twente is onderzocht. Daarnaast vragen ze zich af of er ook signalen bij de gemeenten zijn binnengekomen van fraude, of dat gemeenten al eerder signalen ontvingen dat de zorgkwaliteit te wensen overliet. Ook willen Van den Berg en Geluk-Poortvliet weten of organisaties als Care Free Twente verantwoording moeten afleggen aan de zorgverzekeraars en gemeenten.

Fraude
Volgens Menzis werden er verschillende vormen van fraude gepleegd. Zo werd er zorg gedeclareerd waar geen medische indicatie voor was, en heeft het zorgbureau in totaal voor 1800 uur onterecht aan zorg gedeclareerd. Bovendien zou het merendeel van de zorg worden verleend door ongediplomeerde medewerkers. Reden voor de zorgverzekeraar om zes ton onterecht verkregen zorggeld terug te vorderen.

Care Free Twente heeft de fraude altijd ontkend en beschuldigt Menzis van oneerlijk handelen. Ook na de vragen van de CDA-Kamerleden. ,,Ik blijf bij mijn woord , laat directeur Rima Lahdo weten. Net als de vordering van Menzis komen ook de Kamervragen voor haar uit de lucht vallen. ,,Laat Menzis eerst maar eens uitleggen wat ze bedoelen met fraude. Als ze op mijn bankrekening kijken kunnen ze zien dat al het geld dat ik van Menzis heb, is geïnvesteerd in mijn bedrijf.

Twee weken geleden kwamen medewerkers en cliënten daarom verhaal halen bij het kantoor van Menzis in Enschede. Directeur van het zorgbureau Rima Lahdo dreigde toen nog te stoppen met het verlenen van zorg, omdat er geen geld meer zou zijn voor salaris. Vanwege de zorgplicht die zorgbureaus voor hun cliënten dragen moest het bureau echter zorg blijven verlenen.

Inmiddels zijn er wel cliënten elders ondergebracht. Op die manier probeert de directeur de kosten in haar bedrijf enigszins te drukken. ,,Tien tot vijftien cliënten zijn ondergebracht bij een ander zorgbureau dat van mij is, en vijftien cliënten bij twee andere thuiszorgorganisaties. Bij Care Free Twente verlenen we nu nog zorg aan ongeveer vijftien cliënten , laat Lahdo weten.

Inspectie
Care Free Twente kwam al eerder in beeld van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). In 2017 bracht de IGJ een bezoek aan het Enschedese zorgbureau. In het rapport dat naar aanleiding van dit bezoek werd geschreven, staat vermeld dat het zorgbureau aan slechts twee van de dertien getoetste criteria voldeed; zes waren onvoldoende en aan de overige vijf criteria werd slechts deels tegemoet gekomen.

In september 2018 volgde een vervolgonderzoek van de IGJ. De inspectie concludeerde dat er weliswaar verbeteringen waren doorgevoerd, maar dat ,,de organisatie de genoemde randvoorwaarden voor veilige en goede zorg nog niet geheel afdoende heeft beschreven. Toch kreeg het zorgbureau het voordeel van de twijfel, omdat het zorgbureau op dat moment werkte aan de kwaliteitsverbetering.

Samen14
Ondanks de terugvordering van Menzis staat Care Free Twente staat nog altijd op de lijst gecontracteerde aanbieders van Samen14. Op de vraag of er actie is ondernomen ten aanzien van Care Free Twente, laat Samen14 weten geen uitspraken te doen over individuele zorgaanbieders.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.