Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Romy (18) aangehouden na mishandeling Syrisch gezin

420533 Schermafbeelding 2019 06 12 om 203946

Als de politie een jonge moeder heeft aangehouden, geeft de een na de andere betrokkene bij de mishandeling van een Syrisch gezin zich aan. De familie is ervan overtuigd dat de politie de 18-jarige bewust als een lokaas gebruikte. Want op het moment dat iedereen achter slot en grendel zat, mocht Romy weer naar huis.

Romy Roode woont met haar zeven maanden oude zoontje aan de Cronjéstraat in de Enschedese volkswijk Dolphia. Haar huurwoning grenst aan die van het Syrische gezin dat er vorige maand vluchtte na te zijn belaagd en mishandeld. Het gezin woont nu elders in Enschede. Burgemeester Onno van Veldhuizen sprak er meteen zijn diepste afkeuring over uit.

Djanillo zit bij Romy op schoot en slaat met zijn twee handjes tegelijk op de tafel alsof hij even verontwaardigd is als Romy s moeder Karin en opa Guus Becks, die met Romy het verhaal vertellen. Aan de ene kant vinden ze dat de politie het wel heel slim heeft gespeeld, aan de andere kant vinden ze het een grof schandaal.

In pyjama
Op dinsdagochtend 11 juni, om negen uur, werd er aangebeld. Romy deed open. Twee agenten. Ben je Romy? Ja . Dan houden we je aan voor openlijke geweldpleging. Romy kreeg nog de gelegenheid haar moeder te bellen, maar toen dat te lang duurde volgens de politie, beëindigden de agenten het gesprek. Ze hebben mijn zoontje uit mijn handen getrokken en ik moest in pyjama mee , vertelt ze.

De familie die ook in de wijk woont, zag op diverse plekken politieauto s staan. Zeven telde opa Guus Becks er. Toen hij zich, gealarmeerd, naar zijn kleindochter spoedde, zag hij nog net de achterkant van de auto die haar afvoerde. Daarna luchtte hij zijn hart bij een politiebusje. Want je moet niet aan zijn kinderen of kleinkinderen komen. Niemand, ook niet iemand in uniform.

Guus, Karin en vader Frans Roode wisten toen wat hen te doen stond. Romy is onschuldig en moet zo snel mogelijk weer thuis zijn, bij haar zoontje. Ze gaven de namen door van zes mensen die werkelijk bij de mishandeling betrokken waren. Karin kreeg daarna twee telefoontjes van inwoners van Dolphia die spontaan zeiden dat ze zich gingen melden.

In de rug getrapt
Ook Karin moest naar het politiebureau, waar ze een getuigenverklaring aflegde over wat er volgens haar die dinsdag 7 mei had plaatsgehad. Romy was overgebracht naar het arrestantencomplex in Borne en wist inmiddels waarvan ze werd verdacht. Zij zou de belagers toegang tot de woning hebben verschaft door bij haar Syrische buren aan te bellen. Ook zou ze aan de vrouw hebben getrokken.

Het was volgens haar en Karin, die er bij was, onjuist en een teleurstellende beschuldiging van Syrische kant. Romy vertelde de agenten dat ze pas naar buiten is gegaan op het moment dat het tumult al aan de gang was. Ze zag dat haar buurvrouw in de rug werd getrapt en had haar geholpen. Later had ze haar telefoon gevonden en teruggegeven. Door de brievenbus, omdat de buren de deur niet meer open durfden te doen.

Karin vertelt dat ze van de politie te horen kreeg dat Romy om 19.00 uur vrijgelaten zou worden als zij ervoor zou zorgen dat de andere betrokkenen zich zouden melden. Al brachten we ze in de kofferbak , kregen ze te horen. Met Guus voorop ging de familie langs de deuren en gaf de bewuste wijkbewoners te verstaan dat ze voor 18.00 uur op het politiebureau moesten zijn. Iedereen begreep dat dan gehoorzaamheid op zijn plaats is.

Een na de ander
Op advies van Guus heeft Romy de politie verteld dat ze Umut Ural als advocaat wil. Toen die bij het arrestantencomplex arriveerde, kwam hij opgewekte agenten tegen die meldden dat de een na de andere bewoner van Dolphia zich als verdachte had gemeld. En sterker nog: ze legden een bekennende verklaring af.

Punctueel om 18.00 uur zaten er vier mannen en twee vrouwen vast voor de mishandeling van het Syrische gezin. Er was nog een betrokkene die zich zou moeten melden, maar met hem is nog geen contact geweest. Om 19.00 uur mocht Romy naar huis.

Advocaat Ural zegt dat hij officieel nog niet te horen heeft gekregen dat ze geen verdachte meer is, maar het verhoor door de politie gaf hem wel dat vertrouwen. De familie Roode/Becks weet zeker dat de politie een spelletje met Romy heeft gespeeld. Slim, maar schandalig, vinden ze. Want je kunt een jonge moeder niet zo behandelen en als lokaas gebruiken. Het had huis aan huis zo maar uit de hand kunnen lopen.

In een reactie zegt de politie dat de aanhouding van Romy rustig is verlopen en dat de familie op eigen initiatief achter de verdachten is aangegaan. Er was voldoende verdenking voor de aanhouding van Romy. Zij is nog steeds verdachte. De politie zegt de tijd te hebben genomen om de verdenking tegen andere personen goed te onderzoeken. Ze zegt dat daarna iedereen in de gelegenheid is gesteld om zich vrijwillig te melden voordat ze zou overgaan tot aanhouding.

Tijdlijn
Dinsdag 7 mei: een ruzie tussen kinderen leidt tot oproer bij een Syrisch gezin dat wordt mishandeld en vlucht.

Dinsdag 11 juni: om 17.10 uur bericht de politie dat ze een 18-jarige vrouw uit Enschede heeft aangehouden en dat daarna een 33-jarige vrouw en een 35-jarige man zichzelf hebben gemeld.

Woensdag 12 juni: rond 14.00 uur doet de 18-jarige op Facebook uit de doeken wat haar is overkomen. Zij blijkt dan al vrijgelaten.

Woensdag 12 juni: om 16.19 uur meldt de politie dat dinsdagmiddag en -avond zich opnieuw drie verdachten hebben gemeld, namelijk een 27-jarige man, een 44-jarige man en een 34-jarige man. De 18-jarige vrouw is vrijgelaten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.