Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese student vindt behandelmethode tegen psoriasis: €˜Ik heb mijn leven terug €™

421027 mendior

Mendior Goossen (21) heeft de huidaandoening psoriasis. Twee jaar zocht de student aan de hogeschool Saxion naar een behandelmethode. Vrijdag op het jaarlijkse Smart Solution Festival presenteerde hij zijn oplossing: een badkuip met een zoutoplossing. Ik heb mijn leven terug.

Het begon met een klein puntje op z n arm. Het ging niet weg en jeukte als een gek. Een paar weken later zat zijn hele lichaam onder de jeukende plekken en huidschilfers. De artsen tastten aanvankelijk in het duister, maar stelden uiteindelijk de diagnose: psoriasis. Ze zeiden dat het niet te genezen was. Ik moest er de rest van mijn leven mee leven.

De ziekte en de heftigheid daarvan veranderden zijn tot dan toe zorgeloze bestaan. Ik zat net op Saxion. Mijn leven was nog maar net begonnen , zegt hij. Ik wilde ondernemer worden, geld verdienen. En dan opeens gebeurt er iets waarmee je geen rekening houdt. Psoriasis, ik had er nog nooit van gehoord. Dat je het op late leeftijd kunt krijgen en dat het te maken heeft met stress, ik wist dat niet.

Onderzoek
Twee jaar later in de kelder van Saxion maakt hij allesbehalve een verslagen indruk. Mendior zit op de rand van een badkuip en haalt zijn hand door het water. Twee jaar lang onderzoek naar de ideale behandelmethode van zijn eigen ziekte leidde hem uiteindelijk tot een even simpel als effectief ontwerp: een badkuip met een recyclebare zoutoplossing. De oplossing is geschikt om de soms heftige uitbarstingen van de ziekte succesvol te onderdrukken.

Het gaat nog om een testmodel. Maar het systeem werkt , aldus Mendior. Behandelmethodes voor psoriasis zijn er genoeg. Maar de meeste daarvan zijn duur, tijdrovend en maatschappelijk onverantwoord. Genezing is bovendien niet mogelijk. De ziekte komt altijd terug. Alleen in Nederland lijden meer dan 450.000 mensen eraan. Wereldwijd zijn dat er miljoenen. Alleen die cijfers al maakten me strijdbaar. We kunnen technisch en medisch zoveel. Dan kan het toch niet zo zijn dat we zoiets eenvoudigs als een huidaandoening niet kunnen bestrijden?

Slimmeriken
Hij presenteerde zijn vinding gisteren op het jaarlijkse Smart Solution Festival in De Adelaarshorst in Deventer. Een groep van geselecteerde slimmeriken van Saxion toonde daar een reeks van creatieve oplossingen voor problemen waarmee de wereld worstelt. Mendior Goossen werkte met een door hemzelf samengesteld team van studenten uit verschillende disciplines aan de oplossing van het psoriasisprobleem.

Ik studeer ondernemerschap en retailmanagement. Medische en technische kennis heb ik niet in huis. Het is gaaf te zien hoe de anderen meedachten. Ik werkte samen met verpleegkundigen en werktuigbouwkundigen. Stap voor stap kwamen we dichter bij de oplossing.

Idee
Het idee voor de badkuip ontstond door zijn reis naar de Dode Zee. Mendior onderwierp zich in de zomer van vorig jaar acht dagen lang aan een intensieve kuur van zoutbaden en zon. De ziekte die op dat moment ongekend heftig was werd spectaculair teruggedrongen. Door de hoge zoutconcentratie in het water verlies je je oude huid. In feite begin je opnieuw. Ik voelde me als herboren.

Het probleem van de therapie aan de Dode Zee is echter dat zij kostbaar is en regelmatig moet worden herhaald. Mijn badkuip is dé oplossing. Eigenlijk de Dode Zee in je eigen huis. De ziekte wordt op een natuurlijke manier bestreden. Zonder medicijnen of zalfjes. Je betaalt eenmalig een bedrag voor de badkuip. Je hoeft er bovendien minder vaak in. Zo houd je de ziekte makkelijker onder controle.

Voor zijn onderzoek werkte hij onder meer samen met het duikcentrum Diveworld in Enschede. Ook in zijn eigen zwembad thuis deed hij experimenten. In het door hem ontwikkelde prototype zit een cilinder die hergebruik van de dure zoutoplossing mogelijk maakt. Wat ik bedacht is relatief goedkoop en kost weinig tijd. Maar de winst is enorm. Mensen met psoriasis zijn vaak depressief. Ze durven zich niet te vertonen en lopen met warm weer zelfs in een trui. Op een relatief eenvoudige manier krijgen ze hun leven terug.

Hij droomt er van zijn vinding op de markt te brengen. Daarvoor richtte hij zijn bedrijf Goossen Health Care op. Hij presenteerde zijn plan op de Hannover Messe en sprak met zorgverzekeraars. Iedereen is enthousiast, noemt het kansrijk. Ik ga ook door. Vroeger droomde ik er van veel geld te verdienen, nu wil ik mensen helpen. Soms is zoiets als een ziekte nodig om tot dat inzicht te komen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.