Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Luzac College viert 15 jaar particuliere school in Enschede: €˜Hier wordt elk kind gezien €™

421596 luzaccollega

Vijftien jaar zit het Luzac College nu in Enschede. Dat wordt gevierd met een reünie in september. Als het aan conrector Maaike Bagchus ligt, wordt ook het lyceum nieuw leven ingeblazen.

Het is stil. Zeker voor een schoolgebouw op een doordeweekse dag. Want dat is wat de vroegere Enschedese muziekschool aan de Boddenkampsingel is, sinds het Luzac College er tien jaar geleden in trok. "De examens zijn net achter de rug, dus onze leerlingen zitten thuis", legt conrector Maaike Bagchus uit.

De focus op het halen van het diploma, meer nog dan bij andere scholen, is waar het Luzac College bekend om staat. Maar dat leidt ook tot een hardnekkige misvatting: dat het louter en alleen om dat papiertje draait. Bagchus werd er onlangs weer mee geconfronteerd. "Dan hoor ik een jongen zeggen: 'ach, ik kan altijd nog naar het Luzac. Daar is het diploma te koop'. Of ze denken dat je hier alleen een staatsdiploma kunt halen. Maar het is gewoon het reguliere diploma, waar ook onze leerlingen flink voor aan de bak moeten."

Fors prijskaartje
Dat je er voor moet betalen, dat klopt. Het Luzac is een particuliere school en wordt niet gesubsidieerd. Dat betekent dat er voor ouders een fors prijskaartje aan hangt. Op die van een versneld examenjaar havo/vwo (volledig pakket) staat 24.500 euro. Maar het is ook mogelijk om een certificaat voor een vak te halen. Dat kost 3300 euro. "Je moet het zien als een investering", zegt Bagchus. En je krijgt er ook wel wat voor, vindt ze. "De klassen zijn klein, onze docenten hoog opgeleid en we leveren maatwerk dat is afgestemd op iedere leerling afzonderlijk."

Dat bij het Luzac College, voor de laatste twee jaar van mavo, havo en vwo, er alles op is gericht om (alsnog) binnen afzienbare tijd het diploma te halen, klopt ook. Ruim de helft van de leerlingen kiest daarbij voor een versneld of juist een gespreid traject. In het eerste geval wordt de lesstof van het voor-examenjaar gecombineerd met dat van het examenjaar, zodat het diploma in een jaar te halen is. Bij het tweede traject worden examenvakken juist verspreid over meerdere jaren, om de (tijds)druk er een beetje af te halen. "Je kunt er ook voor kiezen om een vak waar je goed in bent al op en een hoger niveau af te ronden. Dat betekent dat als je opstroomt, je dat vak niet nogmaals hoeft te volgen."

Zestien per klas
Bagchus werkte eerder veertien jaar op het Stedelijk Lyceum in Enschede. Ze wil het beeld dat de focus bij haar nieuwe werkgever louter op het halen van het examen ligt, wel wat bijstellen. "Waar het ons vooral om gaat, is dat leerlingen groeien", zegt ze. "Dit is onderwijs waar ik volledig achtersta en ieder kind gun. Hier wordt elk kind gezien. En krijgt de begeleiding die het nodig heeft." Dat kan omdat klassen maximaal zestien leerlingen tellen en een schooldag steevast duurt van negen tot vijf uur. "Maar dan zijn ze ook helemaal klaar en hoeven ze thuis niet nog eens aan het werk.

De Enschedese vestiging telt dit schooljaar dertig leerlingen. In de vijftien jaar dat het Luzac in Enschede zit, zijn het er ook wel eens 85 geweest. Luzac Enschede kent sinds enkele jaren ook een lyceum voor de mavo, dus met alle schooljaren. Dat is nu nog een kleine afdeling. Bagchus wil er de komende jaren nieuw leven in blazen. "Er is een markt voor. Je merkt dat veel ouders momenteel twijfels hebben over het reguliere onderwijs."

Overtuigd
Bagchus is ervan overtuigd het verschil te kunnen maken. Met onder meer kleine klassen, vaste lestijden, persoonlijke begeleiding en nauwe samenwerking met ouders. De kunst wordt om dat duidelijker naar buiten te dragen. Zoals dat nu bijvoorbeeld gebeurt met een expositie van de examenwerkstukken in wijkcentrum Prismare. "Ik zeg vaak tegen leerlingen dat ze best wat trotser mogen zijn. Niet zo zeer op het Luzac, maar vooral op wat ze zelf toch maar mooi hebben bereikt."

Reünie
In het kader van het 15-jarig bestaan, houdt Luzac zaterdag 7 september van 16.00 tot 18.00 uur een reünie in de vestiging aan de Boddenkampsingel. Zaterdag 22 juni is er een open dag van 11.00 tot 14.00 uur. Aanmelden daarvoor kan via: luzac.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga / hetoog.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.