Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Duizenden Enschedeërs in de bijstand: 'Knip banen op in deeltaken'

421705 coins 948603 1920

Werk is er volop en toch zitten nog steeds 6300 Enschedeërs in de bijstand. Ze voldoen niet aan de eisen van werkgevers. De gemeente roept bedrijven op banen op te knippen in deeltaken, zodat ze geschikt worden voor deze groep langdurig werklozen.

Het aantal bijstandsgerechtigden in Enschede is de afgelopen twee jaar met zevenhonderd afgenomen. Zo n beetje iedereen die direct inzetbaar was, is inmiddels met bij- en omscholing aan het werk geholpen. De kaartenbak bevat nog 6300 langdurig werklozen. Deze groep komt veelal door persoonlijke problemen en/of lage opleidingen niet aan de bak. Om daar verandering in te brengen, is het nodig dat werkgevers hun eisen aan potentiële werknemers bijstellen.

Het is een van de uitgangspunten van de nieuwe Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak van het college. Tot nu toe was het beleid vooral gericht op opleiden en scholen van mensen en het tot stand brengen van een snelle match tussen werkzoekende en werkgever. Dat is niet meer genoeg , stelt beleidsadviseur Rob Marsch van de gemeente vast. Bedrijven vragen vaak om een schaap met vijf poten. Daar kunnen we ook met het aanbieden van nog eens vier extra cursussen niet aan voldoen.

Concessies

Werkgevers zitten te springen om personeel en zullen concessies moeten doen. Een oplossing is volgens de gemeente dat ze banen opknippen in deeltaken. Die bereidheid is er wel, concludeert wethouder Arjan Kampman op basis van gesprekken met werkgevers. Hij noemt de zorgsector als voorbeeld. Bij Livio en De Posten zijn 160 banen gecreëerd doordat specialisten volledig vrij zijn gemaakt voor de verpleging. Anderen hebben een deel van hun taken overgenomen. Taken die meer gericht zijn op zorg van leven. Dan kun je denken aan een wandeling met een invalide cliënt en ook eenvoudige zorgtaken, zoals het aantrekken van steunkousen.

Er zijn ook technische bedrijven die al op deze manier werken, aldus Kampman. Door lager opgeleide medewerkers aan te trekken voor het seriematige werk kunnen hun eigen mensen zich richten op specialistische opdrachten. Als meer werkgevers dit voorbeeld volgen, ziet Kampman ook perspectief voor de huidige hardnekkige groep bijstandsgerechtigden.

Ondersteuning
De gemeente wil op haar beurt extra aandacht geven aan hun persoonlijke situatie. Een heleboel mensen met een bijstandsuitkering hebben ook andere vormen van ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld voor gezondheid- of schuldenproblematiek. Het is gemakkelijker de stap naar werk te maken als de hulp op allerlei terreinen op elkaar worden afgestemd.

Sommige bijstandsgerechtigden vinden het verschil tussen uitkering en betaald werk te gering. Op dat gebied kan de gemeente niets doen, zegt Kampman. Wel kunnen we de angst wegnemen dat mensen weer moeilijk opnieuw in de bijstand komen. Als mensen vanuit de bijstand aan het werk gaan en de baan blijkt na vier maanden toch niet te passen, moeten ze een heel circus doorlopen voor een nieuwe uitkering. Dat maken we gemakkelijker. Daarmee loopt Enschede landelijk voorop.

De gemeente richt zich bij de nieuwe aanpak in eerste instantie vooral op de 700 jongeren en 493 statushouders in de bijstand. Ook komt er een onderzoek naar de situatie van gezinnen waar zowel ouders als kinderen in de bijstand zitten. We willen inzichtelijk krijgen hoe dat komt en kijken hoe dat doorbroken kan worden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.