Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Kleinste Twentse zonneauto ooit staat voor grootste uitdaging

422006 red

De vrijdagavond onthulde zonneauto van Solar Team Twente is kleiner, lichter en mogelijk sneller dan ooit. Maar het team staat ook voor grote uitdagingen.

De nieuwste Twentse racewagen op zonne-energie is zó klein, dat de coureur niet langer dan 1,80 meter mag zijn. Groter past simpelweg niet in de futuristische auto. De racewagen al omgedoopt tot kart - is qua afmetingen (2.90 x 1.40 meter) een soort rijdende boxspring op zonnecellen te noemen.

Verbruik van een tosti-ijzer
Die piepkleine bolide moet straks in Australië voor de eerste zege ooit in de World Solar Challenge zorgen, het WK voor zonneauto s. Solar Team Twente koos voor dit ontwerp om de wagen nog sneller en efficiënter te maken. De Red E werd vrijdagavond in De Grolsch Veste onthuld onder toeziend oog van zo'n 300 belangstellenden en ondervindt op de weg evenveel weerstand als een colablikje. Het verbruik is ook miniem: Met een snelheid van 80 kilometer per uur verbruikt de Red E net zoveel als een tosti-ijzer, aldus elektronicus Rob Kräwinkel.

Fors tekort
Op het dak blinkt een paneel van GaAs -cellen, afkomstig uit de ruimtevaart. Solar Team koos deze editie voor dat type peperdure zonnecel om het verschil te kunnen maken met de concurrentie. Kosten: 300.000 euro.

Daardoor wacht het team tot aan de wedstrijd in oktober nog tal van uitdagingen. Allereerst aan de Red E zelf: die nu nog amper rijdt, maar straks een topsnelheid van 130 kilometer per uur moet kunnen bereiken. Ook financieel blijft het spannend. Het begrotingstekort is dankzij nieuwe sponsoren geslonken van 100.000 naar 70.000 euro, maar blijft fors.

Dat Solar Team het deze editie niet makkelijk heeft, komt ook door de toegenomen concurrentie. Jarenlang was de zonnewagen het enige aan de UT gelieerde race-project. Inmiddels zijn er zes studententeams actief in drones, waterstofauto's, robotvoetbal, solar boten en elektrische motoren. Allemaal snoepen ze wat van de (sponsor)taart af. We werken als teams onderling heel goed samen waar we kunnen , zegt woordvoerder Frances van Elburg. Maar in de vijver zit natuurlijk wel een beperkt aantal vissen, terwijl er nu meer vissers zijn.

De World Solar Challenge wordt dit jaar van 13 tot 20 oktober gehouden. Deelnemende teams beginnen in het Australische Darwin en rijden drieduizend kilometer naar het zuidelijk gelegen Adelaide. Met hun zonneauto doet het Enschedese team mee in de Challenger-klasse, waarbij het de bedoeling is om zo snel mogelijk die drieduizend kilometer af te leggen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.