Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Slimme app tegen overgewicht is niet voldoende, constateert UT-onderzoeker

422232 obesity 4214936 960 720

Een slimme app die aanzet tot bewegen in de strijd tegen overgewicht is niet voldoende. Positieve motivatie is minstens zo belangrijk, constateert UT-onderzoeker Reinoud Achterkamp.

Een app op je mobiel die functioneert als een virtuele coach . Die in de gaten houdt of je voldoende beweegt en, zo niet, je aanraadt nog even een stuk te gaan lopen. Het kan allemaal al. En de (technologische) ontwikkelingen gaan door. Maar dat wil niet zeggen dat daarmee de strijd tegen obesitas, structureel overgewicht, bijna gewonnen is, zegt Reinoud Achterkamp. Voor een blijvend effect is het ook nodig dat zo'n app het gedrag van de obesitaspatiënt analyseert en positief beïnvloedt.

Steeds minder
Achterkamp, die vorige week aan de Universiteit Twente promoveerde en als psycholoog verbonden is aan revalidatiecentrum Roessingh en zorgorganisatie Livio, heeft een proef gedaan met 30 personen. Zij kregen een bewegingssensor en feedback en instructies op hun smartphone. Waarbij zelfs al rekening werd gehouden met het weer en de persoon zelf de toon van de instructies kon instellen. Toch zette dat de proefpersonen niet aan tot structureel meer bewegen. Zo bleek dat ze allemaal in de loop van de dag steeds minder gingen bewegen.

Stimuleren
Volgens Achterkamp komt dat vooral, omdat de app (nog) niet in staat is om het gedrag van de man of vrouw in kwestie te herkennen en hem of haar daarom ook niet echt kan stimuleren. De 32-jarige Enschedeër maakt een vergelijking met stimuleringsmaatregelen om vaker met de fiets naar het werk te gaan, waar meestal een beloning aan vastzit.

Eetpatroon
Hij denkt dat door verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zo n virtuele coach over een tijd wel beter in staat zal zijn gedrag te herkennen. Maar daarvoor moet dan wel zoveel mogelijk data worden ingevoerd, waaronder het eetpatroon. Dat zou demotiverend kunnen werken. Daarom verwacht Achterkamp het meest van zogenoemde blended care , waarbij de patiënt de resultaten ook doorspreekt met een therapeut of lotgenoten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.