Na ontvangst in de hal van het ziekenhuis lopen we eerst nog over de bekende afdelingen, maar al snel belanden we in een wirwar aan gangen en raken we ons richtinggevoel kwijt. Op een afgelegen plek in het ziekenhuis komen we in een ruimte waar tig complete brandweeruitrustingen hangen. Een helikopter die landt op het dak van een ziekenhuis betekent voor ons niet alleen urgente zorg, ook de veiligheid is belangrijk , aldus Paul Esveldt, de beheerder van het helikopterdek van het ziekenhuis MST.
Oproep
Bij aankomst van een traumahelikopter op het platform staan vier medewerkers klaar om de helikopter te ontvangen, allen volledig opgeleid tot brandweerman. Zij hebben hun eigen functies binnen het MST. De één is ict er, een ander werkt als versnellertechnicus op de afdeling radiotherapie en weer een ander werkt als regiekamertechnicus vastgoedbeheer. Hun overeenkomst: geen van hen werkt met patiënten, want zodra er een oproep komt moeten zij vanaf hun werkplek direct naar het helidek snellen. Zijn ze thuis, dan dienen ze binnen 10 minuten ter plaatse te zijn. Er staat 24 uur per dag, zeven dagen per week een team van vier mensen klaar, uit een pool van zestien mensen. Voor gemiddeld één oproep per twee dagen kunnen we nou eenmaal geen apart beroep creëren , zegt Esveldt.
De procedure in het kort. Ongeveer drie kwartier voor aankomst van de traumahelikopter worden zowel het artsenteam als het bhv-team (bedrijfshulpverlening) ingeseind door de Spoed Eisende Hulp (SEH). Het bhv-team hijst zich in brandweerpak en begeeft zich naar het helidek, waar de helikopter wordt opgewacht. Vijftien minuten voor aankomst van de helikopter is de piloot verplicht te bellen. De verwachte aankomsttijd en het aantal aan boord aanwezige personen wordt doorgegeven. Iedereen van het bhv-team neemt zijn vaste plaats in op het dek. De lichten worden ontstoken en er wordt, eveneens vanuit veiligheidsoverwegingen, druk op de blusleiding gezet. Vanaf het moment van landing begeleiden we de patiënt plus bemanning binnen één minuut via de Heliport naar de SEH waar het artsenteam de overdracht heeft met het team van de heli. Dat kunnen we nog zo zakelijk beschrijven, maar dat blijft voor ons altijd een kippenvelmoment , aldus een zichtbaar bewogen Esveldt.
Als je ziet hoe het nu allemaal gaat, dan kun je je nauwelijks voorstellen dat de helikopter vijftien jaar geleden gewoon nog in het hiernaast gelegen grasveldje landde , zegt Esveldt. In relatief korte tijd is er veel veranderd. EH0008 is de naam van het vliegveld , wat het helidek formeel is. En 5T geeft het maximaal toegestane gewicht van de helikopter aan. Nou ja, niet alleen het gewicht van de helikopter. Ook de trust die bij het landen en stijgen meespeelt. De maximale massa van de helikopter mag ongeveer 2500 kilo zijn, want om op te kunnen stijgen verplaatst de helikopter zijn eigen gewicht en daarmee wordt de massa bijna verdubbeld , aldus Esveldt.
Enige ziekenhuis
In de regio Twente is het MST het enige ziekenhuis met een helidek. Dat de keuze destijds op het MST viel was logisch, enerzijds omdat het ziekenhuis zich tot één van de elf traumacentra in Nederland mag rekenen, anderzijds vanwege de centrale ligging in het oosten des lands en vlakbij Duitsland. Zo n 90 procent van de traumahelikopters die bij het MST landt komt dan ook uit Duitsland. Daarom zijn we extra trots dat we onlangs onze DGU-accreditatie voor de komende drie jaar weer veilig stelden. Dat betekent dat we ook in Duitsland voldoen aan de standaarden voor traumazorg , zegt Esveldt.
De helikopters die hier landen moeten natuurlijk wel weten in welke richting dat moet. En dat is tegengesteld aan de windrichting , zegt Esveldt. Hij wijst op het vlakbij wapperende windvaantje. Komt de wind vanuit het oosten, dan draait de piloot een rondje in de lucht om aan te kunnen vliegen vanuit het westen, en andersom.
En zo zijn we terug op die hoofdletter H. Esveldt: Het was een beetje een strikvraag. Want feitelijk heeft die H niet echt woordelijke betekenis, maar desondanks is hij wel van groot belang. De piloot kijkt eerst naar het windvaantje en zorgt er dan voor dat de pootjes van de helikopter precies in tegenovergestelde richting landen op de verticale strepen van de H.
VERBODEN TOEGANG: Een kijkje nemen op plekken waar je normaal gesproken niet komt. Soms zelfs niet mag komen. Maar nu en dan is onze nieuwsgierigheid niet te bedwingen en willen we meer weten van die ene speciale plek. In Verboden Toegang nemen we je mee naar bijzondere locaties in onze stad en openen we deuren die meestal gesloten blijven. Vandaag: het helidek van het MST