Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Chinezen krijgen Engelse les op de Universiteit Twente

428701 chinezen 1

Brood, brood en nog eens brood. Het wordt de Chinese studenten overal aangeboden, maar ze houden er niet van. Ze zijn van de rijst en de noedels. Maar verder is Nederland amazing en de Universiteit Twente nice and green .

Meng Han is één van de zestien Chinese studenten die meedoet aan CuriousU, de summerschool van de Universiteit Twente (UT). Het zomerprogramma sluit aan bij het UT-beleid, waarin internationalisering en het binnenhalen van talentvolle buitenlandse studenten en promovendi belangrijk is. Bijna een kwart van de 11.600 UT-studenten was in het achterliggende studiejaar van buitenlandse komaf.

Vanaf maandag volgen 300 studenten uit 42 landen tien dagen lang een trainingsprogramma aan de universiteit. Voor de zestien Chinese studenten, allen afkomstig van de universiteit van Xi an, is er een voorprogramma opgezet. Daarin worden ze bijgespijkerd in ondernemerschap, projectmanagement en Engels. Want vooral met de Engelse taal hebben de Chinese studenten het moeilijk. Uit het relaas van Meng Han (19) en haar even oude medestudent Yi Qi blijkt, dat op de middelbare scholen in China de nadruk ligt op het leren lezen en verstaan van Engels en niet op het spreken ervan.

Docent Marieke van der Meer probeert de Chinese studenten in een week tijd bij te spijkeren en hun spreekvaardigheid op te krikken. Omdat ze het niet zo goed kunnen praten ze vaak te zacht en binnensmonds , zegt ze. Verder hebben ze moeite met het leggen van de klemtoon. Dat komt doordat de Chinese taal geen beklemtoonde lettergrepen kent, maar een systeem van vier verschillende tonen.

De hond uitlatenVoor het Chinese gezelschap is het bezoek aan Twente toch wel een cultuurshock. Het grootste verschil is het eten , zegt Meng Han. Brood, brood, brood, overal is brood. Wij zijn van de rijst en de noedels. Bij ons is het eten ook veel meer gekruid dan hier. Yi Qi verbaast zich over de weinige hoogbouw in Enschede en de grootte van de huizen. Bij ons is het veel drukker op straat. In onze stad Xi an wonen 6,5 miljoen mensen en woont bijna iedereen in een appartement. En ik zie hier overal huisdieren, mensen die de hond uit laten. Dat zie je bij ons toch veel minder.

Je eigen verhaal en meningGrote verschillen tussen de universiteit in Xi an en de UT heeft Yi Qi nog niet kunnen ontdekken. Het is wel ongeveer vergelijkbaar, alleen is er hier meer interactie tussen studenten en docenten , zegt Yi Qi. In China luisteren we in colleges naar de lessen van onze docent, hier wordt verwacht dat je je eigen verhaal vertelt en je mening geeft. Dat zijn wij niet gewend. Ze bellen regelmatig naar huis om te vertellen over hun ervaringen in Twente. En ik vertel over mijn scores, want we zijn hier natuurlijk om te leren , aldus Yi Qi. Dat is kenmerkend voor deze groep Chinese studenten: ze zijn zeer toegewijd en op en top gemotiveerd, zegt docent Marieke van der Meer.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.