Van de 1,3 miljoen komt vier ton in Enschede zelf terecht, de rest van het geld gaat naar de acht Europese partners, waar onder gemeenten in Kroatië, Zweden en Polen. Met het geld wil de EU de ontwikkeling en toepassing van nieuwe dronetechnologieën stimuleren. Ook moet uit het project blijken hoe het luchtruim veilig en geschikt gemaakt kan worden voor en met drones.
Wetgeving
Tot nu toe leiden uitvindingen in de dronesector nog maar tot weinig nieuwe producten. Het project Aerial Uptake heeft daarom als doel obstakels, zoals een te strenge wetgeving, weg te nemen en moet daarover adviseren aan de Europese Commissie. Volgend jaar komt er voor het eerst Europese wetgeving voor drones, maar hoe die er uit gaat zien is nog onduidelijk. Als burgers nu klachten hebben over drones, bellen ze de burgemeester. Dat gebeurt echt , zei burgemeester Onno van Veldhuizen gisterochtend bij Technology Base Twente, bij de opening van Game of Drones .
Het dronecluster Space53, gevestigd op Technology Base, was organisator van de demonstratie waarbij vijf drones heen en weer vlogen tussen de vliegbasis en een torenflat in Deppenbroek, 3,8 kilometer verderop. Het was om aan te tonen, dat ze niet met elkaar in botsing hoeven te komen als gebruik wordt gemaakt van een systeem voor traficmanagement en zijn uitgerust met een transponder (zie kader).
Boodschap
Het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) is via het VUTURA-project betrokken bij de ontwikkeling van U-Space, een systeem dat droneverkeer regelt. Dat moet onder meer gebeuren door het indienen van een vliegplan via een app. Een luchtverkeersleider, zoals het vliegverkeer die kent, komt er volgens Henk Hesselink van de NLR niet aan te pas. Alles moet worden opgelost in de cloud. De drone-piloot krijgt de boodschap wanneer en waar hij mag vliegen. No-flyzones moeten automatisch worden vermeden en drones moeten elkaar kunnen ontwijken. De eerste stappen zijn hier met deze geslaagde demonstratie vandaag gezet.
Overtredingen
Vliegtuigfabrikant Airbus voorspelde onlangs, dat er boven de stad Parijs in het jaar 2045 19.000 drones per uur in de lucht zullen zijn. Ter illustratie: het aantal verkeersvluchten boven heel Europa bedraagt nu per dag 40.000 ¦ Veilig is het nog zeker niet. Dronecluster Space53 installeerde twee weken terug een droneradar op de Alphatoren in Enschede, die in een straal van 30 kilometer detecteert hoeveel drones er in de lucht zijn en wat ze doen. Er zijn al verschillende overtredingen geconstateerd. Zo vloog er vrijdagmiddag een drone boven winkelend publiek in Enschede, wat niet mag, en vrijdagavond een drone in Hengelo op 160 meter hoogte, waar 120 is toegestaan , aldus Wouter Asveld van de gemeente.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman