De Miljoenennota heeft Twente weinig te bieden. De enige keer dat de regio genoemd wordt, is wanneer in een bijlage naar de Regiodeal wordt verwezen. Maar deze overeenkomst van het Rijk met Twente was al bekend. Twentse wethouders van Financiën zijn teleurgesteld.
De Hengelose wethouder van Financiën, Mariska ten Heuw, omschrijft de Miljoenennota als een surrealistische ervaring . In Den Haag kan het geld niet op en gemeenten krijgen intussen miljoenen minder.
Actie belangrijker
De regio is de grote afwezige in de Miljoenennota. Het is niet alleen Twente, dit jaar is er voor geen enkele regio veel aandacht in de kabinetsplannen. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede hoeft het geen probleem te zijn dat Twente niet specifiek genoemd wordt. Als er maar wat gebeurt.
En volgens hem is dat wel degelijk het geval. Zoals de verbreding van de A1, die in volle gang is. De Regiodeal, waarvoor Twente 30 miljoen uit Den Haag krijgt, het open houden van de gevangenis en rechtbank in Almelo.
Twente genoeg gehad?
Dat zijn wel allemaal maatregelen uit de afgelopen jaren. Heeft Twente dan voorlopig even genoeg gehad? Volgens Omtzigt niet. Bij elk nieuw plan kijk ik waar Overijssel en de Achterhoek behoefte aan hebben. Bovendien profiteert Twente mee van algemene plannen die voor het hele land gelden. Zoals de 2 miljard euro die wordt uitgetrokken voor woningbouw, vooral voor starters.
Wrange tegenstelling
Maar de Twentse gemeenten snakken naar een hogere bijdrage uit Den Haag. Die komt er niet. Iets waar Mariska ten Heuw wel op gerekend had. We hebben er veel taken bij gekregen, hebben dus meer kosten. Maar terwijl het Rijk geld heeft als water, worden wij gekort. Het is een wrange tegenstelling, het Rijk met zo veel geld en de gemeenten die zo veel tekort komen.
Niet vrolijk
Harry Scholten, wethouder Financiën in de gemeente Hof van Twente en vertegenwoordiger van de Twentse gemeenten in de commissie financiën van de Vereniging van Nederlandse Gemeente, heeft dubbele gevoelens bij de Miljoenennota van het Kabinet. Als lid van regeringspartij CDA is hij blij met de aandacht voor de koopkracht en de goede vooruitzichten. Heel goed , aldus Scholten. Maar als bestuurder van een gemeente word ik er niet vrolijk van. Wij hebben te maken met stijgende kosten, zoals in de jeugdzorg, die doorberekend gaan worden in bijvoorbeeld de onroerende zaakbelasting. Dat is een tegenstelling die ik op verjaardagen niet kan uitleggen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay