Met gespannen gezichtjes kijken de kinderen van basisschool La Res naar het podium, waarop wethouder Jurgen van Houdt de winnaars bekendmaakt. Er is nog één plek in Enschede waar we een bos gaan bouwen en dat is hier , maakt Van Houdt de winnaar bekend. Naast basisschool Het Zeggelt, bij wijkcentrum BEIEN aan de Meeuwenstraat, krijgt dus ook basisschool La-Res een bosje met in totaal 600 bomen.
Een Tiny Forest levert een positieve bijdrage aan het stadsklimaat. Zo n mini-bos, ter grootte van een tennisveld, kan een groot verschil maken in een nogal verharde en betegelde stad als Enschede. Insecten en zoogdieren krijgen een nieuwe leefomgeving, in de nabije omgeving kan hittestress worden voorkomen en kan er voldoende water tijdens hoosbuien worden opgevangen.
Basisscholen blij
Sanne Seugling, juf bij basisschool La-Res, is blij met de komst van een bos op het schoolplein. Ze heeft vanuit de school de aanvraag gedaan. We vroegen ons af waarom een Tiny Forest belangrijk is voor ons en hoezo we er baat bij hebben , aldus Seugling. Maar naast een schoolplein is het ook een buurtplein en daarom willen we rekening houden met alle betrokkenen.
Om in aanmerking te komen voor een Tiny Forest, en dus ook om subsidie van het IVN te krijgen, moet er voldoende draagvlak zijn. Initiatiefnemers moeten zelf in actie komen, ideeën voor een ontwerp aanleveren en samen met de scholieren voor het bos zorgen. Dat willen we tijdens de natuurlessen doen , vertelt Seugling. Kinderen kunnen helpen met het planten en herstellen van de natuur of kunnen onderzoek doen.
Ontwerpfase
De teams van de basisscholen gaan nu de ontwerpfase in. Nicolette Hoogeveen van de gemeente Enschede schat in dat ze daar een maand mee bezig zijn. We hopen in november te kunnen beginnen met het planten van de eerste bomen. Zo niet, gaat het maart worden. Want dat zijn de beste maanden om bomen te planten , aldus Hoogeveen. Welke bomen er gaan komen, is nog niet bekend. Wel weet het IVN dat er Nederlandse bomen worden geplant, omdat de inheemse dieren daar het beste in kunnen wonen. Eén ding is zeker: eikenbomen worden niet geplant, vanwege de overlast door eikenprocessierupsen.
Japanse designer
Het idee achter de Tiny Forest komt uit Indië en is bedacht van ingenieur Shubhendu Sharma. Hij baseerde zich weer op de bosbouwmethode van de Japanse expert Akira Miyawaki. Het concept: het herstellen van natuurlijke, inheemse bossen. Sharma probeerde dit concept te vertalen naar een stadsomgeving. De Tiny Forest was het resultaat en is inmiddels een bekend middel om de omgeving in een stad leefbaarder te maken.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Laura Ratering
1Twente sprak op de radio met Sanne Seugling, juf op basisschool La-Res. Beluister het gesprek hieronder.