Het plan hiervoor is in de achterliggende maanden geschreven door de gemeentesecretarissen van de veertien gemeenten, die samen de Regio Twente vormen. Twente moet volgens het plan worden bestuurd via een zogeheten tripel helix model . In gewoon Nederlands betekent dit dat de potentie van de regio op het gebied van innovatie en economische ontwikkeling moet worden benut door samenwerking van overheid, bedrijfsleven en de regionale kennisinstellingen, UT, Saxion en ROC van Twente.
Geheel in strijd met de traditie, schijnen de colleges van B en W van de Twentse gemeenten het met elkaar eens te zijn over het nieuwe model. Dat werd althans zaterdagochtend gemeld in het overleg van de zogeheten Twentetop. Daar presenteerde ex-VVD Kamerlid Han ten Broeke zijn rapport met aanbevelingen voor een slagvaardiger Twente, dat hij opstelde na interviews met 50 ondernemers.
Conclusies
Volgens Arjen Gerritsen, burgemeester van Almelo, zijn de gemeentesecretarissen en Ten Broeke bijna tot dezelfde conclusies gekomen: Twente moet keuzes maken en het vergadermodel , zoals Gerritsen het noemt, moet behoorlijk worden afgeslankt. We hebben hier de neiging veel praten en weinig te doen. Ik mag dat zeggen, want ik maak zelf ook deel uit van dat vergadercircuit. We moeten echt ophouden elkaar in allerlei separate verbanden te treffen.
Dat hiermee ook een fenomeen als Twenteboard kan worden opgedoekt, is volgens Gerritsen een heet hangijzer . Maar we moeten geen structuren onnodig in stand houden. Het onderwijs en bedrijfsleven zijn vertegenwoordigd in de Twenteboard, maar krijgen nu ook een duidelijk stem in de Regio.
Bloemkool
Gerritsen las ergens dat de Regio Twente een bloemkool is geworden waar allerlei stukjes bij zijn aangegroeid. Dat is een treffende vergelijking. We willen overal mee bezig zijn en daarmee zijn we juist met te weinig bezig. Focus is het nieuwe toverwoord. De Regio Twente moet zich volgens het nieuwe bestuursmodel gaan concentreren op drie zaken: arbeidsmarkt (het vasthouden van talent en alles wat daar voor nodig is zoals starterswoningen), bereikbaarheid (meer treinen naar de Randstad) en innovaties op het gebied van circulariteit en de energietransitie. Dat de aanbevelingen van het rapport Ten Broeke en de nieuwe koers die de Regio wil gaan varen elkaar overlappen is volgens Gerritsen toeval, maar ook wel te verklaren . Kennelijk leeft het breed, dat het anders moet. Niet alleen bij ondernemers, maar ook bij bestuurders.
Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo, is ook enthousiast. De tijd van de Sinterklaaslijstjes waar iedereen mee komt is voorbij. We moeten kiezen en het moet overzichtelijker. Dat geeft ook meer kracht in Den Haag en Brussel. Ook lijkt bestuurlijk Twente het erover eens dat de Regio naar buiten toe één gezicht moet krijgen. Schelberg noemt het logisch dat de burgemeester van Enschede dat wordt. ,,Wat mij betreft is Onno van Veldhuizen de man die het moet gaan doen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman