Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Veel behoefte aan gratis rechtshulp in Twente: €˜Meeste zaken zijn erg emotioneel €™

434195 koppelrechtshulp

Vijf jaar na de oprichting heeft Wetswinkel Twente bijna 500 keer juridisch advies gegeven. Over scheidingen, ruzie met de buren, een naderend ontslag of problemen met een huurbaas. "Vaak is het emotioneel en komt pas na een kwartier praten het echte probleem aan de orde."

'Achter een juridische vraag zit vaak een emotioneel persoonlijk verhaal, en het is best heftig om dat te moeten vertellen. Zeker aan mensen die veel jonger zijn dan jezelf. Want wij zijn allemaal een jaar of 20, 22', zegt Thijs Jansen van 't Laar (22), medewerker van de stichting Wetswinkel Twente. Toch blijkt de behoefte aan gratis juridisch advies groot genoeg om over die drempel te stappen: sinds Wetswinkel Twente vijf jaar geleden werd opgericht trokken bijna 500 Twentenaren er aan de bel.

Spreekuren
Elke juridische vraag kan aan de medewerkers van Wetswinkel Twente worden voorgelegd. En dat gebeurt ook: zo werden er de afgelopen jaren veel vragen gesteld over het huurrecht, maar ook over problemen met echtgenoten, werkgevers en buren of omgangsregelingen met kleinkinderen. De vragen worden voorgelegd tijdens de spreekuren die de stichting in Enschede en Almelo houdt.

"Onze medewerkers zijn rechtenstudenten en hebben allemaal hun eigen specialiteit", zegt Elvera Groothalle, voorzitter van de stichting en masterstudent in Groningen. "De adviezen die ze aan onze cliënten geven worden allemaal door onze kwaliteitsmedewerkers gecheckt, zodat we zeker weten dat een advies goed is. En komen we er zelf niet uit, dan hebben we korte lijnen met advocatenkantoren in de regio.

Die kantoren zorgen er door middel van sponsoring ook voor dat de stichting kan bestaan, en dat er gratis juridisch advies kan worden gegeven. "Wel vragen we om een vrijwillige bijdrage van drie euro", zegt Van 't Laar. "Dat is om onze materiële kosten te dekken."

Die lage kosten zijn voor veel mensen doorslaggevend, denken Groothalle en Van 't Laar. "Veel mensen hebben wel een conflict, maar kunnen een advocaat niet betalen. En om eerlijk te zijn is dat vaak ook niet nodig", zegt de laatste.

"Als je bijvoorbeeld een discussie hebt met de gemeente, dan kunnen wij prima helpen. Dat begint vaak al met het vaststellen van het probleem, het opstellen van een brief en het begeleiden bij de stappen die je daarna moet zetten. Voor heel veel mensen is het niet gemakkelijk om hun recht te halen."

Breder kijken

Maar gratis juridisch advies, dat kan toch ook bij het Juridisch Loket? "Dat klopt, maar toch doen wij iets anders", zegt Groothalle. "Het Juridisch Loket geeft advies over een hele specifieke juridische vraag, waar wij breder naar het probleem kijken en daarbij een advies geven. Bij ons krijg je een schriftelijk advies van soms wel 3, 4 kantjes tekst. Ook verzorgen we eventuele brieven die een cliënt nodig heeft om een bezwaar of klacht in te dienen."

Het enige dat Wetswinkel Twente niet doet is procederen. "Wij geven advies over relatief kleine zaken en zijn nog geen advocaten. Als iemand bij ons binnenkomt met een probleem dat echt aandacht van een advocaat nodig heeft, dan verwijzen we natuurlijk wel naar specialisten in de regio.

Probleem met de huurbaas
Wetswinkel Twente behandelt elk jaar ongeveer 100 zaken, waarvan een deel draait om conflicten van huurders met hun woningverhuurder. Een van de zaken toont volgens medewerker Thijs van t Laar goed aan wat de stichting voor cliënten kan doen.

Een man uit Enschede had een conflict met een woningcorporatie. In zijn woning werd een te hoge concentratie CO2 gemeten, maar de corporatie wilde er niet direct iets aan doen. We hebben brieven opgesteld waarmee hij naar de corporatie kon stappen. Toen dat niet het gewenste effect had, hebben we opnieuw brieven gemaakt met daarin de relevante wetsartikelen. Ook is duidelijk gemaakt dat er verdere juridische stappen zouden worden genomen als het probleem niet snel zou worden opgelost. Toen werd er snel iets aan gedaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.