Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voorwaardelijke taakstraf voor verspreiden naaktfoto Onur (14) uit Enschede met fatale gevolgen

434267 onur 2

Ze verspreidden een naaktfoto van Onur uit Enschede, die een dag later zelfmoord pleegde. Het OM vindt daarom dat een minderjarige jongen en een meisje voorwaardelijke taakstraffen verdienen.

Voorwaardelijke taakstraffen van 60 en 40 uur. Dat eist het Openbaar Ministerie tegen een jongen en een meisje die in februari 2017 via sociale media een naaktfoto verspreidden van de 14-jarige Onur Cücü uit Enschede. De jongen pleegde een dag later zelfmoord. De zitting tegen de twee minderjarigen werd maandag achter gesloten deuren gehouden in Zwolle.

De verdachten maakten zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan sexting , het ongewenst verspreiden van seksueel getinte berichten. Omdat sexting niet als zodanig in het Wetboek van Strafrecht staat en het hier gaat om een minderjarig slachtoffer, draait de zaak feitelijk om het verspreiden van kinderporno.

Dat de zaak aan de strafrechter zou voorgelegd, was niet vanzelfsprekend. Het Openbaar Ministerie wilde eigenlijk geen strafzaak voeren tegen de twee verdachten. Tot onvrede en verdriet van de ouders van Onur, zo lieten ze in deze krant weten: We voelen ons in de maling genomen, in de steek gelaten. Onur is in de steek gelaten. We hadden alle vertrouwen in de overheid en het rechtssysteem. Dat is weg. Onur is dood en er gebeurt niets.

Procedure

De ouders startten daarop een artikel 12-procedure om af te dwingen dat justitie drie kinderen - de twee verdachten en een ander meisje - moest vervolgen. Het gerechtshof in Arnhem besliste daarop dat twee van hen inderdaad moesten worden vervolgd.

Niet voor dood door schuld , zoals de ouders wensten, maar voor het verspreiden van het illegale beeldmateriaal. Het Openbaar Ministerie startte daarop alsnog een strafzaak, geleid door een officier van justitie die niet betrokken was bij de aanvankelijke afwijzing van de zaak.

De ouders van Onur zijn niet tevreden over de geëiste straffen, zegt hun advocaat Paul Drosten. De familie heeft het gevoel dat het in geen verhouding staat tot het feit dat ze hun Onur kwijt zijn. Drosten noemt de kwestie opnieuw een zaak waarin alleen maar verliezers zijn .

Volgens de raadsman was het OM na de zelfdoding van de jonge Enschedeër al van mening dat een voorwaardelijke straf voldoende was, en dat is nu nog zo. Wat dat betreft hadden de ouders van Onur dit al wel verwacht, maar het blijft teleurstellend. Al kan de rechter natuurlijk nog anders naar de zaak kijken.

Het Openbaar Ministerie wil niet reageren op de zaak.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lucien Baard
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.