Waar vroeger kranten werden gedrukt, is komend weekend - 27 en 28 september - een festival vol muziek, performances, eten, drinken, installaties en gekke workshops: Allée Rentrée.
Jasper Schütz heeft net de sleutel van de voormalige drukpershal van Tubantia in handen gekregen. Supervet dat we deze 12 meter hoge hal voor het festival mogen gebruiken , zegt hij. Deze week is voor de aankleding. Vrijdag en zaterdag zal de immense ruimte omgetoverd zijn tot expositiehal, vol driedimensionale installaties van (Enschedese) kunstenaars.
Jelle van Assem bijvoorbeeld - hij is net afgestudeerd aan de AKI - gaat in een boksring tekeer op een blok gips terwijl hij zichzelf als een sportcommentator aanmoedigt. s Avonds, als het donker is, wordt de ruimte gevuld met ledlicht en zijn er noice-performances.
Maar Allée Rentrée is veel meer. Het festivalterrein biedt buiten ruimte aan twee muziekpodia, kitchens en food-trucks, winkeltjes waar muziek of kunst uit Enschede kan worden gekocht en dingen worden weggegeven en plekken waar media, films, video-art en gaming te zien zijn.
Ook zijn er workshops. Dat begint al bij de entree van het festivalterrein, waar kostuumontwerper La Reina uit Enschede het publiek de perfecte festivallook geeft. Zij neemt naaimachines en massa s stof mee, dus wie wil kan ook zelf aan de slag. Workshops (techno) yoga zijn er ook, net als schrijven, jongleren, lasercut en 3D-printen.
Karnieland
Op het terrein is ook kunstenaar Reinier Kranendonk aanwezig met zijn Karnieland. Karnieland is een doe het zelf-attractiepark dat draait op spierkracht, met kop van jut, een radarrad en botsautootjes bamkars die met de benen worden aangedreven. De podia worden gevuld door bands uit heel Europa en natuurlijk uit Enschede, die vooruitstrevende muziek maken. Overal zijn losse acts, zoals een magiër en een waarheidsverteller die de toekomst voorspelt.
Allée Rentrée wordt aangekleed met werk van de kunstenaars van onder meer Studio Complex, het kunstenaarscollectief dat ateliers heeft in de loodsen aan de Getfertsingel. Jelle de Graaf bijvoorbeeld, bekend van de gigantische beelden van industrieel afval die hij maakt voor grote festivals. Hans Runge van Studio Complex poogt tijdens Allée Rentrée zijn nieuwe werk af te maken: hij gebruikt overgebleven ruimtes en grond om ze te vullen met woon- of slaapruimtes.
Eerste editie
Allée Rentrée is een geheel vernieuwde versie van het Zuiderfestival, dat de kunstenaars van Studio Complex tot 2017 jaarlijks hielden rond hun toenmalige onderkomen aan de Cromhoffsbleekweg. Nu daar een nieuwe woonwijk verrijst, is het collectief verhuisd naar de Loods aan de Getfertsingel.
De eerste editie van het nieuwe festival rond de Loods is veel breder, zegt Jasper Schütz. Aan de basis liggen ook andere creatieve broedplaatsen, zoals het Tankstation (Deurningerstraat), Robson-Vierkwart (Blekerstraat) en B93 (Hoge Bothofstraat). Arris Roordink met zijn platenlabel Sound Unbound tekent voor een groot deel van de dj s en bands en platenzaak Planet of Sound regelt het geluid. Ook de Enschedese initiatieven Sickhouse, Planet Art en Pronksnor zijn betrokken.
1Twente sprak initiatiefnemer Reinier Kranendonk op de radio. Beluister het fragment hieronder.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman