Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Hans uit Enschede boos op leverancier slijmzuigapparaat: €˜Dit is toch pure oplichting €™

434454 934081

Hans van Bussel kan er met zijn hoofd niet bij. Hij gebruikt een slijmafzuigapparaat, omdat hij kanker heeft. Zijn verzekeraar Menzis betaalt hiervoor duizenden euro's aan het bedrijf Mediq Tefa. Maar dat apparaat is te koop voor 450 euro.

Met een plof zet Van Bussel de Vilbiss Healthcare Vacu-Aide op tafel. Hier gaat het om: een blauwwitte pomp met een bedieningspaneel, een opvangbeker en enkele slangen. Het is hetzelfde principe als een vijverpomp", grijnst de 59-jarige Enschedeër. Hij is zijn humor niet verloren, ondanks zijn lange medische geschiedenis.

Jukbeen en bovenkaak verwijderd
In 2008 kreeg Hans van Bussel de diagnose bot- en huidkanker. Bestralingen begonnen. Maar een jaar later keerde de tumor terug. Zijn juk- en bovenkaak moesten worden verwijderd. Later zijn linkeroog. Door het weghalen van de botten, had mijn oog geen houvast meer in de kas. Vandaar die tweede operatie", legt de voormalig kok van pannenkoekenrestaurant Le Pompidou in de Wesselerbrink uit. Hij draagt een pleister die er elke morgen afgaat voor de verzorging. Een prettig gezicht is het niet hoor", waarschuwt van Bussel.

Slang via oogholte
Ophopend slijm in zijn voorhoofd verwijdert hij dagelijks via de oogholte. Met behulp van een slang in de Vacu-Aide wordt de geleiachtige substantie afgezogen. Dat moet uiterst secuur gebeuren. Een verkeerde beweging tegen de achterwand van het oog en ik heb een bloeding", beschrijft hij het risico.

Tot zover de medische kant van zijn verhaal. Maar nu de financiële afwikkeling via zorgverzekeraar Menzis. Die betaalde in 2017 bijna duizend euro voor het in bruikleen stellen van de slijmafzuiger, zo las Van Bussel in zijn persoonlijk account van de verzekeraar. Vanaf 1 januari van dit jaar boekt Menzis maandelijks 151,90 euro over aan leverancier Mediq Tefa.

Contract
Van Bussel heeft zijn huiswerk gedaan. Op internet laat hij zien dat de Vacu-Aide bij de firma Oxigo te koop is voor 498 euro. Het apparaat is nu toevallig in de aanbieding voor 449 euro. Hans van Bussel nam contact op met Mediq en met Menzis, maar de reacties die hij kreeg stelden hem niet gerust. "Beide partijen verwijzen naar contractafspraken die nou eenmaal zijn zoals ze zijn. Maar dit is toch pure oplichting?", reageert Van Bussel.

Hij voelt het zelf niet in zijn portemonnee. Hoewel zijn eigen risico er wel aan op gaat. "Maar daar gaat het me niet om. Indirect betalen we hier allemaal aan mee. De politiek klaagt dat de zorg zo duur is. Maar als bedrijven achter de rug van patiënten om buiten proportionele vergoedingen afspreken met verzekeraars, is iedereen daar toch de dupe van?

Van Bussel is zo verbaasd en verbolgen dat hij via deze krant en televisieprogramma Radar de publiciteit zoekt. Een woordvoerder van Menzis legt uit dat contractuele prijsafspraken vaak verwarrend zijn voor verzekerden, omdat het ingewikkelde materie betreft. "Hulpmiddelen moeten aan allerlei richtlijnen voldoen. Loonkosten, onderhoud, kosten van certificering, opstal en service zijn in de prijs verwerkt. Zeker als producten weinig worden uitgegeven zijn tarieven soms hoog in verhouding tot de kosten. Veel gebruikte hulpmiddelen zijn relatief weer goedkoper."

Verrekening
Als Menzis op verzoek van deze krant in de kwestie duikt, stuit de zorgverzekeraar op iets opmerkelijks. Vanaf dit jaar is met Mediq Tefa een ander contractmodel afgesproken. Het lijkt erop dat de enkele tientallen verzekerden van Menzis met de Vace-Aide dit jaar ten onrechte eigen risico betaalden voor het product. "We zoeken dit verder uit. Als klopt wat we nu denken, laten we dat de betreffende verzekerden weten en volgt een verrekening", aldus een woordvoerder.

Bij Mediq Tefa was dinsdag niemand beschikbaar voor commentaar. Directeur Erik Ploegh van Oxigo denkt dat het grote prijsverschil te verklaren is, omdat Mediq waarschijnlijk een 24 uursdienst heeft. "Dat houdt in dat ze bij een defect aan het apparaat per direct aan huis moeten komen. Zo'n dienst is niet goedkoop." Maar dat verklaart volgens Ploegh niet alles. "Het is wel een groot verschil. Ik denk dat Mediq hier behoorlijk aan verdient."

Alert zijn op onnodige verspilling
Voor Patiëntenfederatie Nederland zijn de klachten over hoge prijzen voor medische hulpmiddelen heel herkenbaar. De belangenorganisatie krijgt hierover veel reacties en voert hier al langer actie tegen.

Regelmatig met succes. Woordvoerder Mariet Bolluijt verwijst naar een onderzoek dat de federatie deed naar scootmobielen en rolstoelen. Consumentenprogramma Kassa besteedde hier zaterdag op televisie aandacht aan. Een mevrouw moest een op maat gemaakte rolstoel inleveren, toen ze naar een andere gemeente verhuisde. Daar werd een nieuwe rolstoel voor haar gemaakt. Onnodige verspilling , aldus Bolluijt. Na Tweede Kamervragen beloofde minister Bruins deze week te werken aan een beter, landelijk uitgiftecentrum.

De Patiëntenfederatie Nederland roept artsen op om klachten van patiënten over hoge kosten ter harte te nemen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.