Deze regenachtige dinsdagochtend deelt de groep vijfhonderd gevulde koeken uit. In zakjes van twee, want het is niet de bedoeling de koeken alleen op te eten. "Als je iemand kent die eenzaam is neem dan samen een bak koffie met een koek en praat. Het is zo simpel", zegt bestuurder André Kok van de zorggroep Manna.
Week tegen Eenzaamheid
Het initiatief van de zorgorganisaties Manna en Liberein met de gemeente is een onderdeel van de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid. Die begon dinsdag. Voor de tiende keer worden er van 1 tot en met 8 oktober honderden activiteiten in het land gehouden.
Kok: "Als ouderenorganisaties zien we veel mensen die eenzaam zijn. Eenzaamheid ligt op de loer als mensen hun naasten verliezen, ziek of minder mobiel zijn. Maar het probleem komt niet alleen voor onder ouderen, het speelt binnen alle leeftijdsgroepen."
Bewustwording
Een belangrijke stap in de strijd tegen eenzaamheid is volgens Kok bewustwording. Hoe hardnekkig het probleem daadwerkelijk is, dat weet niet iedereen. "15 procent van de volwassen Enschedeërs voelt zich ernstig eenzaam."
Hoewel veruit de meeste voorbijgangers 'ja' antwoorden op de vraag of ze eenzame personen kennen merkt bestuurder Elo Gramsbergen van Liberein dat mensen het moeilijk vinden te erkennen dat ze zelf soms ook eenzaam zijn. Op het onderwerp rust een taboe. De initiatiefgroep Samen1Enschede roept Enschedeërs op meer aandacht voor elkaar te hebben. "We moeten samen in beweging komen", zegt Gramsbergen.
Meerjarenplan
Samen1Enschede maakt een meerjarenplan tegen eenzaamheid in de stad. Bij de Universiteit Twente is woensdag een bijeenkomst met partijen uit Enschede die samen de strijd aangaan met eenzaamheid.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook