De meeste teken in Nederland zijn te vinden in Overijssel, Drenthe en Groningen. Maar omdat in deze provincies relatief weinig mensen wonen is het absolute aantal tekenbeten laag. Dat blijkt uit onderzoek van Irene Garcia-Marti (34) van de Universiteit Twente, die de tekenactiviteit in kaart bracht.
Percentueel lopen mensen in deze provincies wel een groot risico op een tekenbeet, concludeert Garcia-Marti. Uit huisartsenpeilingen uit 2017 - uitgevoerd door het RIVM - naar het aantal meldingen van Lyme, een ziekte die wordt overgedragen door teken, blijkt dat het cijfer in Enschede een derde boven het landelijke gemiddelde ligt. Een landelijke gemeente als Hof van Twente heeft meer dan twee keer zoveel meldingen. Jaarlijks worden in Nederland 1,3 miljoen mensen gebeten door een teek en raken 25.000 mensen besmet met de ziekte van Lyme.
Tekenactiviteit voorspellen
De noordoostelijke provincies hebben een ideaal klimaat voor teken. Het is warm, maar niet te warm. Het is nat, maar niet te nat. Om de tekenactiviteit te voorspellen heeft UT-onderzoeker Garcia-Marti een model gebouwd dat onder meer rekening houdt met weergegevens, vegetatieveranderingen, landgebruik en landbedekking. Deze cijfers worden gecombineerd met waarnemingen van vrijwilligers, gecoördineerd door Wageningen University & Research (WUR).
De vrijwilligers telden elke maand - vanaf 2006 - handmatig het aantal teken in beboste gebieden in Nederland. De tekenactiviteit groeit als de temperatuur zeven dagen lang boven de zeven graden uitkomt, dus vanaf maart. De meeste mensen worden gebeten van maart tot oktober, met een hoge uitschieter in de zomermaanden. Teken zijn ook actief van oktober tot december, maar doordat dan maar weinig mensen de natuur bezoeken, is het aantal beten laag.
Infecties
De onderzoeksresultaten van Garcia-Marti kunnen worden gebruikt bij bewustwordingscampagnes om het risico op infecties te verminderen. Mirjam de Groot, als preventiespecialist verbonden aan de week van de teek , heeft al een goed advies: ,,Na een bezoek aan het groen, altijd een systematische tekencontrole doen. Gebruik voor de plekken die je niet kan zien een telefoon of iPad. Controleer ook de kleding, want dat vergeten de meeste mensen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay