Druk De Museumnacht staat voor de deur, een week later draaien hier twee films in het kader van het Overijssels Filmfestival waar we samen met theater Concordia aan meedoen. En eind november het Overkill-festival, dit jaar in de Museumfabriek. Dus, druk ja. We hebben ook nog een kindje, Vito. Hij is bijna 3. We stoppen de nachten in het Overkillfestival. Wanneer we slapen? Wanneer het kan.
Sickhouse Bij het begin beginnen. Twee jaar geleden mochten we het Overkill-festival in het oude ziekenhuis aan het Ariënsplein houden. Zo kwamen we in gesprek met de eigenaar, Jackie Scherens van LIFE, en Marijke van Hees (voorzitter van de Raad voor Cultuur, red.). Zij gaven ons de kans hier te blijven tot het pand z n definitieve bestemming heeft. Tegelijkertijd konden we aan een klein theatertje komen, doordat de Reisopera verhuisde. Hier op deze superplek kwam alles bij elkaar. In het theater houden we maandelijks filmavonden en lezingen rond het thema van het Overkill-festival. Er zijn workshops en Sicklab is ontstaan: kunstenaars, gamedesigners en onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelen samen installaties voor het festival. Dat we deze ruimte kregen is zo belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Sickhouse.
Marie & Aike Ik ben opgegroeid in Bremen, Marie in Versailles bij Parijs. Ik kwam al mijn hele leven in Enschede, omdat mijn tante hier woont. Zij heeft de Aki gedaan en nam mij mee. Ik was onder de indruk door wat ik op de kunstacademie zag: een wilde boel met allemaal interessante mensen. Ik had nog geen idee van kunst, maar het schreeuwde vrijheid. Ik moest de Aki doen. Zo kwam ik in contact met Kees de Groot van Planetart en het festival Gogbot. En ik kwam Marie tegen natuurlijk. Marie deed een Master of Design in Straatsburg en was in Enschede voor een uitwisselingsprogramma. Cultuurverschillen spelen geen rol bij ons. Misschien één ding: ik heb heel goed wijn leren drinken door Marie.
Rotterdam of Enschede Waarom woon je niet in Rotterdam of Amsterdam? , wordt ons wel eens gevraagd. En inderdaad, in zo n stad loop je overal vanzelf tegen mooie dingen aan. Kees de Groot neemt ons mee in z n gekke avonturen in Rotterdam waar hij jaarlijks Tecart organiseert, daar komen we altijd geïnspireerd van terug. Maar in Enschede is ruimte, vrijheid en het publiek is er. Er kan veel, je loopt nooit tegen een muur. Het voordeel van een kleinere stad is dat de mensen makkelijk te benaderen zijn en samen leuke dingen willen organiseren. Neem alleen al het festival Allée Rentrée, vorig weekend aan de Getfertsingel. Wauw, ongelooflijk.
Engels, Frans, Duits Marie en ik spreken beiden Nederlands, maar praten samen Engels. Met ons zoontje spreek ik Nederlands en Marie Frans. Prachtig hoe Vito die switch maakt. In een stad als Enschede zo dicht bij de grens is het heel goed om meertalig te zijn.
Museumnacht
Oorspronkelijk een idee van Marie. De Museumnacht is zó succesvol in andere steden en hier bestond het nog niet. Een museum lijkt voor mensen die er nooit komen een beetje saai. Maar als je het verbindt met muziek, gekke dingen en kleine initiatieven, dan kun je het grote publiek op een andere manier naar kunst laten kijken. Wij met Sickhouse bijvoorbeeld zijn best een niche. Ik denk dat het mooi is dat iedereen de kans krijgt hier te kijken. In Enschede gebeurt zoveel dat onder de radar blijft, dat mag iedereen nu wel eens weten. De Museumnacht is daar een grote stap in.
Dansen op de redactie
Dansen op een redactievloer op muziek van dj-collectief VierbijVier. Een screentest in het Balengebouw: Ben jij geschikt als nieuwslezer?
Een biertje drinken in de kantine van de Aki tijdens een optreden van een band van de Popacademie. Een pop-upmodeshow met kleding van Yves Saint Laurent of een rondleiding door het verborgen depot van het Rijksmuseum Twenthe.
Toekomst
Op negen locaties in de stad begint zaterdag 12 oktober om 19.00 uur de Museumnacht. Overal is muziek, zijn gekke workshops en exposities, op tijden dat de musea en culturele instellingen vaak gesloten zijn. De locaties trekken een lint van het theater Concordia aan de Langestraat via het Wilminktheater en het Rijksmuseum naar het pand van De Twentsche Courant Tubantia en de Aki en Tetem. Even kijken wat de toekomst van het oude ziekenhuis aan het Ariënsplein biedt kan in het filmtheater van Sickhouse. Daar jammen elektromuzikanten live op stille filmklassiekers. Als om middernacht de meeste deuren sluiten begint de afterparty in het Rijksmuseum Twenthe. Tot 03.00 uur kan er worden gedanst tussen oude meesters.
De Museumnacht moet ook iedereen die niet vaak een museum bezoekt trekken en vooral ook jong publiek. Het aanbod groeit nog steeds , zegt projectleider Julia Wolters. 12 oktober is de eerste Museumnacht, maar hij zal jaarlijks terugkeren.
Het programma is te zien op museumnachtenschede.nl. Daar zijn ook tickets te koop voor 15 euro per stuk.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels