Het zou voor studenten makkelijker worden een kamer te vinden, zo was de verwachting. Door de afschaffing van de basisbeurs en invoering van de studielening in 2015 zouden meer studenten immers thuis blijven wonen. Dat klopt ook wel, zo blijkt uit de deze week gepubliceerde Monitor Studiehuisvesting. Studenten gaan sowieso later op zichzelf wonen en het totale aantal uitwoners neemt ook af. Maar dat wordt meer dan gecompenseerd door het aantal internationale studenten. Die zorgen zelfs voor een groei van vier procent van het totaalaantal studenten op kamers.
Aanbod
De monitor wordt sinds 2012 elk jaar opgesteld door het kenniscentrum Kences, waar een groot aantal aanbieders van studentenwoningen aan verbonden zijn. Kences wil, met steun van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, zo in de gaten houden hoe het aanbod van studentenkamers zich verhoudt tot de vraag. Daartoe worden studenten in alle studiesteden, waaronder Enschede, uitgebreid gevraagd naar hun woonwensen.
Enschede telde het afgelopen collegejaar 26.500 studenten. Daarvan woont zo n 58 procent op kamers. Landelijk ligt het aantal uitwonende studenten aan een universiteit op 70 procent en aan een hbo-instelling op 41 procent. De gemiddelde zoektijd naar woonruimte is 3,7 maand.
Budget
In Enschede is volgens de monitor sprake van een evenwichtige woningmarkt voor studenten. Het budget dat studenten hier hebben, is wel relatief laag. Net onder de duizend euro. Daar staat tegenover dat de woonlasten dat ook zijn.
Enschede staat met Wageningen en Ede bij de goedkoopste drie. Dat komt ook omdat een ruime meerderheid van de Enschedese studenten het doet met een kamer en de keuken en badkamer delen met de andere bewoners. Daarvan zijn er in de stad ook meer dan genoeg. Het vinden van een woning met een of meerdere kamers is lastiger, want daar zijn er net iets te weinig van.
Daling
Kences verwacht voor hogeschool Saxion en de Universiteit Twente de komende acht jaar een daling van ongeveer een procent van het aantal studenten. Enschede is zelfs een van de weinige steden met een universiteit die niet groeit. Al is die bij de andere universiteitssteden met 0,6 procent ook beperkt. Enschede krijgt volgens het kenniscentrum wel te maken met een groei van het aantal zogenoemde studiepuntstudenten. Dat zijn buitenlandse studenten die slechts voor een tijdje naar Enschede komen, als onderdeel van hun studie.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wikimedia Commons