Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twentse studie naar stoppen met roken in virtueel dorp

436149 405910 roken 1

Kan je van het roken af komen door gebruik te maken van virtual reality ? De Twentse ziekenhuizen, de Universiteit Twente (UT) en Tactus gaan dat uitzoeken. Circa 30 mensen, die niet met een gewone methode konden stoppen, mogen het als experiment uitproberen.

Zo gaat het ongeveer werken ¦Mensen zetten een zogenoemde VR-bril op en stappen dan een virtueel dorp binnen. Daar worden ze levensecht geconfronteerd met allerlei situaties en plekken, die hen kunnen verleiden tot het opsteken van een sigaret. Een gezellig terrasje, een kiosk met rookwaren, een rokersplek voor de deur van een kantoor, een asbak op een tafeltje, een gezellig straatbankje, of een persoon die even een vuurtje vraagt ¦

Joanne van der Nagel van Tactus Verslavingszorg: We gaan mensen in situaties brengen die hun rookbehoefte oproept. Niet alleen de voor de hand liggende plekken. Ook bijvoorbeeld de afzuigkap in een keuken: hoeveel mensen steken er daar niet stiekem eentje op? Op deze manier willen we met hen oefenen om ter plekke die verleidingen te weerstaan en dat gedrag aan te wennen.

Niet nieuw
Virtual Reality is een met een computer gemaakte omgeving waarin je rond kunt kijken en lopen. Het gebruik van vr-methoden in de verslavingszorg is niet nieuw. Wel als het gaat om stoppen met roken; dit is vermoedelijk het eerste onderzoek in Nederland naar de mogelijkheden. Het is nu in eerste instantie vooral gericht op mensen, bij wie de gangbare therapieën niet werken. Patiënten die ondanks longaandoeningen niet van het roken afkomen en kwetsbare groepen, zoals patiënten met psychiatrische aandoeningen, een verstandelijke beperking of laaggeletterden. Uit cijfers dat juist in die groepen veel wordt gerookt en dat stoppen niet lukt. Van mensen met een licht verstandelijke beperking rookt volgens onderzoek ongeveer 60 procent.

Praattherapie
Van der Nagel verwacht dat de nieuwe methode uiteindelijk veel ruimer ingezet kan worden Nadat we een oproep op Facebook hadden geplaatst werden we platgebeld door mensen die er aan mee willen doen. Voorlopig richten we ons op de kwetsbare doelgroep. Maar als deze vr-behandeling werkt, kan die zeker breder worden ingezet. Er zijn heel veel mensen, die beter dingen leren door het te doen, dan er over te praten. Ook jongeren zullen dit misschien een prettiger manier vinden dan een praattherapie. Het kan een goede aanvulling worden op de gangbare manieren om te stoppen met roken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.