Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Burenruzies in Enschede nemen toe: 276 meldingen dit jaar

445697 anger 2728271 1920

Buurtbemiddeling Enschede ziet het aantal burenruzies flink toenemen. Wij proberen verdere escalatie te voorkomen, zodat de politie er niet aan te pas hoeft te komen.

Bert Hellegers | Tubantia

Voor de buurtbemiddelaars is het een rustige periode. Elk jaar rond de feestdagen worden in straten blijkbaar de vrede getekend. Voor even, want nog maar net op weg in het nieuwe jaar staat de telefoon bij Buurtbemiddeling Enschede weer roodgloeiend. Dan is blijkbaar iedereen elkaar weer spuugzat , constateert Jolanda Borggreve (41).

Ze is vanaf de start in 2014 coördinator van Buurtbemiddeling Enschede. Aanvankelijk was de organisatie alleen actief in Oost-Enschede, maar het werkterrein beslaat inmiddels een groot deel van de stad. Soms door betrokkenen zelf, maar veelal via woningcorporaties, gemeente en wijkagenten komen meldingen van burenruzies bij Buurtbemiddeling terecht.

Bemiddelaars
De organisatie steunt behalve op enkele beroepskrachten op een team van 29 vrijwillige bemiddelaars. Borggreve: We hebben docenten, ondernemers, advocaten, programmeurs, een orthopedagoog. Ze doen dit lastige werk vrijwillig. We proberen ze wel zo goed mogelijk te faciliteren door cursussen en dergelijke.

Ze gaan altijd in tweetallen op pad. Want je weet nooit wat je ter plekke aantreft. Bij de huisbezoeken proberen ze te achterhalen wanneer het precies is misgegaan. Borggreve: Vaak hoor je dat er in het verleden best een goede relatie is geweest, maar dat er iets is voorgevallen waardoor het ineens is omgeslagen. We houden hen het gezamenlijke belang voor: hoe fijn zou het niet zijn als u weer naast elkaar kunt wonen zonder gedoe.

Als het lukt beide partijen aan tafel te krijgen, is een belangrijke stap gezet. Dan proberen we afspraken te maken over zaken als na tien uur s avonds geen harde muziek meer, s nachts de wasmachine niet laten draaien, snoeien van takken alleen in overleg. Na vier weken volgt er een evaluatie met beide partijen.

Niet altijd is het mogelijk op deze manier de rust in de straat te herstellen. Zoals in de Steenweg waar, zoals in deze krant geschetst, buren elkaars leven al enkele jaren tot een hel maken. De ruzie is uitgemond in diverse rechtszaken. Borggreve: We zijn daar in de beginfase geweest, maar relatieherstel bleek niet mogelijk. Dan wordt het een juridische kwestie.

Overlegrechter
De rechtbank Overijssel begon in juli met de overlegrechter, een soort rijdende rechter, maar dan zonder camera s. Borggreve noemt dit een mooie aanvulling. We verwijzen zaken die bij ons niet lukken door naar de overlegrechter. Je hebt geen advocaat nodig, het kost veertig euro per partij en de uitspraak is bindend.

Het aantal gevallen waarin Borggreve en haar mensen bemiddelen neemt in rap tempo toe. Ging het in 2014 nog om 76 meldingen, in dit jaar is Buurtbemiddeling Enschede te hulp geroepen bij 206 burenruzies.

De stijging komt niet alleen door uitbreiding van het werkterrein, maar vooral doordat mensen minder tolerant zijn geworden, zegt ze. Ik heb daar geen verklaring voor. Een wijkagent zei onlangs tegen mij: het is geen samenleving meer maar een éénleving. De maatschappij is harder en egoïstischer geworden. Mensen zijn sneller van de kook.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.