Dolf Ruesink | Tubantia
Struijk was Lid in de Orde van Oranje-Nassau en erelid van de natuurorganisatie IVN in Enschede. De in Amsterdam geboren bioloog woonde jarenlang, pal op de grens met Duitsland, aan de Knalhutteweg in Enschede.
Buitenleven
Grote bekendheid verkreeg hij met de rubriek Buitenleven in Dagblad Tubantia, waarin hij talloze artikelen over flora en fauna schreef. Na zijn pensionering en verhuizing naar Zeeland bleef hij in die provincie zich inzetten voor de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Veldbiologie (KNNV).
Als vaste medewerker van de dagelijkse rubriek Zeker Weten ontpopte Struijk zich tot belangrijke vraagbaak voor lezers van de krant. Tot eind jaren 90 van de vorige eeuw , toen er nog geen internet bestond, richtten veel Twentenaren en Achterhoekers zich met vragen over de natuur tot Struijk.
Zeker Weten
Richard Struijk was populair en geliefd , weet Wim Hesselink, oud-journalist en samensteller van de rubriek Zeker Weten . Had iemand vragen over een zieke vruchtboom in de tuin, dan stuurde zo n lezer een verkleurd blad naar de krant .
Een vreemde tor, een exotische vlinder of een onbekende plant? Allerhande denkbare dieren en voorwerpen uit de natuur werden door lezers bij de krant aangeboden. Hesselink : Er gingen soms dozen vol bladeren en beesten naar Zeeland .
Dinsdag 31 december is in de Dorpskerk van Oostkapelle een afscheidsdienst voor Richard Struijk. Daarna is de begrafenis in Oostkapelle.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: KNVV