De nationale e-healthweek 2020 is de komende week voor de ziekenhuizen MST en ZGT, revalidatiecentrum Roessingh en de Universiteit Twente aanleiding om het publiek een kijkje in de keuken te gunnen. Op informatiemarkten, een symposium en bij demonstraties laten de organisaties zien wat technologie betekent in de gezondheidszorg.
Redactie | Tubantia
De Universiteit Twente organiseert woensdag een symposium (10 tot 16.30 uur) over gepersonaliseerde e-health in haar TechMed Centrum. Bezoekers krijgen een dag vol demonstraties en presentaties. Van diabetes tot dementie en van oncologie tot revalidatie. De voertaal is Engels. Belangstellenden kunnen zich via www.utwente.nl aanmelden en/of verder informeren. Er zijn geen kosten verbonden aan het symposium.
Technische snufjesDe UT is dinsdag vertegenwoordigd op de informatiemarkt over e-health van Roessingh, waar wetenschappers in een mobiel lab laten zien hoe ze experimenteel onderzoek op locatie doen. Roessingh laat tijdens de markt (11 tot 13 uur) zien hoe technologie de zorg voor revalidanten, gehandicapten, ouderen en jongeren verbetert. Er zijn ook allerlei technische snufjes die ervoor zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen wonen.
Serveer-robotZiekenhuis ZGT zet woensdag in haar vestiging Almelo de deuren wijd open voor het publiek (van 11 tot 14 uur). Bezoekers krijgen een drankje van de serveer-robot en wordt uitgenodigd om te ervaren hoe het fietslabyrinth werkt. Aandacht is verder voor het oefenprogramma voor borstkankerpatiënten, de diameter die diabetespatiënten grip leert krijgen op hun ziekteproces, moderne COPD-zorg en de slimme pleister.
Elektronische neusMST laat donderdag het publiek van 12 tot 18 uur kennismaken met innovaties die tot stand zijn gekomen via samenwerking met de UT, Saxion en ROC van Twente. Ze demonstreren onder meer een mini-laboratorium, een elektronische neus, een draagbare ademcoach, de 3D printer en de game SpiroPlay. Dat laatste is bedoeld voor kinderen met astma, die via een game beter leren blazen. De app Breindebaas gebruikt MST om met bewegende beelden hersenen te trainen om de trek naar alcohol te verminderen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook