Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Hoge windturbines bepalen skyline van Enschede

448927 windmill 3322529 1920

De skyline van Enschede verandert de komende jaren aanzienlijk. Zeker drie windmolens met een tiphoogte van 230 meter gaan die straks bepalen. Die worden in de buurt van de Windmolenweg en langs de N18 neergezet.

Hen ten Harkel | 1Twente

Volgens wethouder Niels van den Berg zijn die locaties met zorg uitgezocht en daarom de meest kansrijke. Duidelijk is dat het landelijk gebied wordt gevrijwaard van de hoge masten. Ik heb al eens gezegd dat er onder mijn leiding geen windmolens in het landelijk gebied worden gebouwd , merkt hij op. Al zijn plannen staan in de Uitgangspunten Energievisie die ter bespreking wordt voorgelegd.

Behalve die forse molens worden er in het havengebied nog eens drie neergezet, maar die zijn een stukje kleiner. De wethouder heeft het nog steeds over beoogde locaties, omdat de politiek er nog zijn zegje over moet doen en er volop wordt gesproken met de bewoners van onder andere Usselo, Twekkelo en Boekelo.

In gesprek met Enschedeërs
We willen de betrokken Enschedeërs erbij betrekken. Met ze praten en wat mij betreft mogen die met alternatieven komen , schetst Van den Berg de gang van zaken. Toch denkt hij dat er nauwelijks mogelijkheden zijn om tot andere plekken te komen. Je moet rekening houden met gasbuizen in de grond, met het radarstation op voormalig vliegbasis Twente, met opvattingen in de gemeenteraad. Uiteindelijk zijn er niet zo heel veel locaties waar we zulke turbines neer kunnen zetten.

Combinatie
Een turbine kan straks 5000 huishoudens voorzien van elektriciteit. Daarbij stelt het College van Burgemeester en Wethouders voor om een oppervlakte van ruim 60 hectare te beleggen met zonnepanelen. Het grootste deel, zo n 27 hectare, op daken van bedrijven en woningen, acht hectare op parkeerterreinen, langs wegen en op de Technology Base 10 hectare en op waterpartijen 20 hectare. Ter vergelijk: een windturbine levert net zoveel energie op als ongeveer 18 hectare aan zonnepanelen.

Samenwerking
Het is overigens niet de bedoeling dat de gemeente de windturbines en zonnevelden zelf gaat bouwen en aanleggen. Van den Berg wijst op allerlei partijen die zich al bij hem hebben gemeld die het werk gaan uitvoeren. Wij faciliteren, zij bouwen , zegt hij. Hij noemt het Enschedese bedrijf Pure Energie dat in de startblokken staat en Enschede Energie dat eveneens aan de slag wil.

Als de voorstellen die er nu liggen, worden uitgevoerd voldoet Enschede tot 2030 aan de opdracht die is gesteld. Wat daarna gebeurt, staat nog in de sterren. De verwachting is dat de Stedelijke Commissie zich op 2 maart buigt over de uitgangspunten van de Energievisie, dat de gemeenteraad er op 9 maart een besluit over neemt, in de tussentijd uitgebreid wordt gesproken met de bevolking en dat mogelijk over twee jaar de schop de grond in kan.

Luister hieronder naar het interview met wethouder Niels van den Berg vlak na de bijeenkomst op woensdagochtend. Hij vertelt waarom de komst van duurzame energiebronnen zo belangrijk voor de regio is.

© Newsroom Enschede, 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.