Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen geld: ook door nieuwe sporthal op 'topsportcampus' zet Enschede een streep

Stedelijk Lyceum Zuid Tiemeister Google Maps
Het Stedelijk Lyceum Zuid aan de Tiemeister telt drie gymzalen.
Beeld: GoogleMaps

Er komt geen nieuwe sporthal bij Het Stedelijk Lyceum Zuid aan de Tiemeister. Dat heeft het Enschedese college aan de gemeenteraad laten weten. Er zou afhankelijk van de grootte van zo'n sporthal jaarlijks 9 ton tot 1,2 miljoen aan gemeenschapsgeld bij moeten. Gezien de bezuinigingen ziet het college daarvoor geen mogelijkheden. Daarmee lijkt het tekort aan minstens twee sporthallen nog voor lange tijd aan te houden.

Op dit moment zijn er te weinig mogelijkheden voor binnensportverenigingen om hun activiteiten te ontplooien, laat staan als zij ook nog willen groeien qua aantal leden of de ambitie hebben om op een hoger niveau te sporten. De Deppenbroekhal, bijvoorbeeld, heeft niet de juiste afmetingen om op twee volwaardige velden tegelijk te basketballen. Omdat er vaak op dezelfde tijden wordt gesport (in de avond en in het weekend) is de druk dus hoog.

Combinatie met schoolgebouw

Het college had in gedachten om een nieuwe (top)sporthal aan de Tiemeister te bouwen. Dat klinkt misschien wat gek, met de Diekmanhal op letterlijk een steenworp afstand, maar de belangrijkste drijfveer is dan ook geld. Dat zit zo: vanuit onderwijshuisvesting is de gemeente verplicht om zorg te dragen voor sportvoorzieningen van scholen.

Nu wil het toeval dat Het Stedelijk Lyceum Zuid de komende jaren grondig gaat renoveren. Het idee was dat 'Zuid' de bestaande drie gymzalen zou kunnen vervangen voor één grote sporthal. Het financiële voordeel is dat de eerste 5,3 miljoen euro vanuit het budget voor onderwijshuisvesting al klaarligt.

Topsporthal kost 30 miljoen

Ondanks dat kant-en-klare bedrag blijkt een businesscase nogal ingewikkeld. Een kleine sporthal kost al 15,2 miljoen euro, maar past met een hoogte van 7 meter niet binnen de gewenste eisen. Een middelgrote variant van 9 meter hoog, inclusief tribunes en kantine, is al 23,2 miljoen euro. En met de zo vurig gewenste 11 meter hoge topsporthal die van alle gemakken is voorzien, is al gauw een investering van 30 miljoen gemoeid.

20250625 Deppenbroekhal Enschede Google Maps
Lees ook
Verouderde sporthal in Enschede krijgt renovatie en tóch zijn de gebruikers niet blij: 'Hiermee wordt niets opgelost'

Dit soort bedragen worden natuurlijk over een lange termijn uitgesmeerd. Het Vastgoedbedrijf zet zo'n sporthal neer, verhuurt deze aan sportbedrijf Sportaal, die het weer onderverhuurt aan het Stedelijk Lyceum en andere gebruikers. Toch blijft er voor een middelgrote hal een jaarlijks exploitatietekort van zo'n 9 ton staan en voor een topsportvariant zelfs 1,2 miljoen per jaar.

Sporthaltekort blijft bestaan

Dit zijn bedragen die in een begroting, waar al voor bijna 30 miljoen aan bezuinigingen zijn gerealiseerd, niet zomaar bij te plussen zijn. Al is dat laatste natuurlijk uiteindelijk aan de gemeenteraad. De kersverse fractieleider van D66, Linsey van der Veen, heeft al aangegeven dat zij bij de behandeling van de zomernota via een motie de bouw van een nieuwe sporthal wil laten meenemen.

Of die sporthal er bij Het Stedelijk Lyceum moet komen, is dan nog de vraag. Vorige week vroegen de gebruikers van de Deppenbroekhal om aandacht voor hun situatie. De gemeente wil de bijna zestig jaar oude hal renoveren, maar dat vinden de verenigingen weggegooid geld. Zij pleiten voor een uitbreiding van de hal, zodat het tekort aan sporthallen iets wordt opgelost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.