Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Huisartiesten Wilminktheater maken €˜liedjes van hoop €™, geïnspireerd door hun publiek

456204 951977

Altijd al je eigen liedje willen horen, gezongen door André Manuel, Laus Steenbeeke of Janke Dekker? Het Wilminktheater geeft zijn publiek de kans. Wie een eigen gedicht, gedachte of verhaal opstuurt, kan de makers inspireren tot een professioneel en persoonlijk lied.

Marjon Kok | Tubantia
De huisartiesten van het Wilminktheater kunnen het podium niet op, het theater mist zijn publiek en het publiek op zijn beurt weer de voorstellingen. Daarom bedacht het Wilminktheater Verse liedjes voor de grote hoop . Wie wil, kan een zelfgeschreven tekst of gedicht of een hersenspinsel aanleveren om de liedjesschrijvers en componisten te inspireren. Vertel erbij waarom die tekst een lied moet worden en onze huisartiesten gaan ermee aan de slag , zegt theaterproducent Gerard Cornelisse. Hij is elk jaar verantwoordelijk voor de eigen kerstproducties van het Wilminktheater en voor locatiespektakels als Stork! en Het verzet kraakt.

Hits voor Marco BorsatoJan Tekstra bijvoorbeeld. Hij schreef hits voor Marco Borsato, Maan en tekende voor vele liedteksten uit de Twentse producties Stork! Of onze eigen Henny Thijssen. Ook hij heeft vele Hollandse levensliederen op zijn naam staan. Maarten de Groot en Lloyd Philippo zouden de muziek kunnen componeren, en Jos Pijnappel kan het orkest samenstellen dat de muziek speelt , zegt Gerard Cornelisse. Joke Tromp, de Enschedese die na The Voice of Holland senior op haar 60ste een carrière als jazzzangeres ambieert, zou het kunnen zingen.

Een keur aan huisartiesten doet mee. De meeste uit Twente, sommigen van daarbuiten. Een ding hebben ze gemeen: ze stonden allemaal in de eigen producties van het theater én doen allemaal graag mee aan het initiatief uit Enschede. Gerard Cornelisse: Zo houden we onze mensen toch een beetje aan het werk en kunnen we online iets moois doen voor de mensen die normaal gesproken naar het theater komen. Want als de liedjes zijn gemaakt en uitgevoerd, komen de opnamen op wilminktheater.nl te staan.

Benefiet voor artiestenOmdat de artiesten die leven van hun voorstellingen niet kunnen optreden, denkt Cornelisse erover om als de natuur weer beter is een benefietvoorstelling voor hen in het theater te houden. Daar kunnen de liedjes die de komende tijd worden gemaakt live worden uitgevoerd.

Publiek bindenVoor het Wilminktheater is dit een manier om de bezoekers verbonden te houden met het theater en de makers. De liedjes voor de grote hoop is niet de enige actie. Onder het motto met afstand uw theater komt er regelmatig een column online van steeds weer een andere theatermaker, acteur, cabaretier of ondernemer uit het culturele veld. Verder is er een ode aan de grote drie van Enschede : Henk Elsink, Harrie Bannink en Willem Wilmink. Journalist Ton Ouwehand verzamelt de nog niet zo bekende foto s en verhalen over de drie en deelt ze met het publiek.

Wie een tekst wil inleveren om de makers van het Wilminktheater te inspireren, kan deze mailen naar: [email protected]. Bij de inzending wordt een korte motivatie gevraagd waarom de tekst het verdient te worden omgezet naar een liedje. Meer op: wilminktheater.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.