Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

"Het is vernederend en kwetsend"

461279 Schermafbeelding 2020 06 05 om 174856
"Vijfduizend handtekeningen. Had je dat verwacht?"
Beeld: © 1Twente, video still

Vrouwelijke studenten durven in Enschede niet alleen meer over straat, dit is een noodkreet. Dat is de openingszin van een artikel op U-Today, de studentensite van de UT. Een uitspraak uit de mond van psychologie-studente Myrthe van der Houwen. Gisteren startte zij een handtekeningenactie. Wij spraken haar.

Op de studentenwebsite vertelt Myrthe dat ze elke dag op de Noorderhagen, als ze boodschappen doet bij de Jumbo, wordt aangesproken door mannen. Als je ouder was, had ik je gedaan. Laat me je kutje eten. Zij is bepaald de enige niet.

Dat blijkt ook uit de reacties op de petitie die Myrthe startte. Vijfduizend handtekeningen binnen een etmaal. Op het moment van schrijven van dit artikel, een kwart etmaal verder, staat de teller op bijna zeven-en-een-halfduizend. Strekking: het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie en gemeente en politie doen tot nu toe te weinig. Er is actie nodig.

Niels Veurink, presentator van 1Twente Vandaag, sprak vanmiddag met Myrthe. Hieronder vind je het hele Skype-gesprek, waarvan we vanmiddag in de uitzending een deel lieten zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.