Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Politiek in Enschede schrapt windmolen aan Windmolenweg en stemt in met omstreden energienota

Windmill 62257 1920
Windmolen, ter illustratie
Beeld: Pixabay

De politiek in Enschede haalt een streep door het plan voor een windmolen aan de Windmolenweg aan de rand van de stad. Dat gebeurt op voorspraak van de VVD en de andere coalitiepartijen, die in de gemeenteraad met succes voorstelden af te zien van zo’n windreus.

De politiek van Enschede stemde na een langdurig debat in met de Uitgangspunten Energievisie, een beleidsstuk die de voorwaarden voor het Enschedese beleid ten aanzien van windmolens en zonne-energie vastlegt. De uitgangspunten vormen de aanzet tot het toekomstige duurzaamheidsbeleid van de stad Enschede, die in 2050 geheel klimaatneutraal wil zijn. Om dat doel te bereiken heeft Enschede een handvol windmolens en vele tientallen hectares aan zonnevelden in gedachten.

Het stuk met de uitgangspunten lag maandenlang zeer gevoelig in de Enschedese politiek, omdat de plannen voor wind- en zonne-energie met strakke politieke richtlijnen te veel van tevoren worden dichtgetimmerd. Daardoor zouden mogelijke bezwaren van inwoners tegen concrete plannen voor windmolens en zonnevelden al op voorhand kansloos zijn.

Oppositiepartijen als het CDA en Enschede Anders maakten om die reden bezwaar tegen het stuk en de richtlijnen, die volgens de raadsleden Van Lagen en Visser niet alleen de inwoners maar ook de gemeenteraad buitenspel zetten bij de uitwerking van de energieplannen. Een voorstel van de coalitiepartij ChristenUnie om het omstreden stuk iets aan te passen trok uiteindelijk een meerderheid in de raad over de streep.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.