Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Dankzij gulle gift kan Museum Buurtspoorweg Boekelo toch beginnen met restauratie bijzonder rijtuig

Dankzij een gulle gift van het Prins Bernhard Cultuurfonds, kan Museum Buurtspoorweg toch beginnen aan de restauratie van een bijzonder rijtuig uit haar collectie.

Het rijtuig NS BC 1820 staat al sinds 1989 in de Museumloods in Boekelo in afwachting van restauratie, nadat het werd gered van de sloop.

De steun van het Cultuurfonds (40.000 euro) is harder nodig dan ooit. Door de corona-crisis loopt het museum in 2020 naar verwachting 100.000 euro mis op de jaarbegroting.

Dat komt omdat het museum slechts honderd bezoekers per rit mag vervoeren, in verband met de 1,5 meter samenleving. In normale tijden waren dat er soms wel vierhonderd per rit. Ook alle evenementen en bedrijfsuitjes zijn afgeblazen.

De crisis drukt dan ook stevig op de kleine reserves van het museum. Alle investeringen in restauratieprojecten staan onder druk.

Dankzij de steun van het Cultuurfonds hoopt het museum in drie jaar tijd zijn bezoekers te kunnen vervoeren in de NS BC 1820 op de zeven kilometer spoor tussen Haaksbergen en Boekelo.

Directeur Gemma Boon: „We zijn ontzettend blij met deze bijdrage van het Cultuurfonds. We willen nu juist dit rijtuig restaureren, omdat de verschillende onderdelen uit het restauratieplan zich uitstekend lenen voor kennisoverdracht en kennisborging.”

Bovendien vormt het rijtuig een ‘missing link’ in de collectie. Boon: „Doordat dit rijtuig wordt opgeknapt en wordt teruggebracht in de vorm waarin zij in vroegere tijden reizigers in de regio heeft getransporteerd, wordt het voor onze bezoekers mogelijk om zich te verbinden met het industriële erfgoed uit het verleden.”

De restauratie wordt voornamelijk uitgevoerd door vrijwilligers van het museum. Iedereen is welkom om mee te kijken met de werkzaamheden in de werkplaats. Deze is geopend voor bezoekers op rijdagen tussen 10.00 en 17.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.