Enschede

Plannen bungalowpark op Het Rutbeek in afrondende fase: 'Dit gaat ons tonnen opleveren'

Het duurt niet lang meer totdat de definitieve plannen voor een bungalowpark met 250 huisjes op Het Rutbeek aan de gemeenteraad van Enschede worden voorgelegd. Zo veel werd deze dinsdag duidelijk bij een vergadering van de stadsdeelcommissie Zuid. Initiatiefnemer Paul van der Merché vertelde dat de problemen die te maken hebben met de stikstofregels zijn opgelost. Het college is verheugd, omdat zij denkt dat het plan de gemeente veel geld gaat opleveren.

20221208 Rutbeek bungalows bungalowpark recreatiepark Enschede schets
Een eerdere schets van het beoogde bungalowpark uit 2016.

Tijdens de stadsdeelvergadering werd een update gegeven over de ontwikkelingen rondom het beoogde recreatiepark. Al sinds de jaren 90 wordt er gesproken over de mogelijkheid van recreatiehuisjes op Het Rutbeek. Na politieke beslommeringen - onder meer vanwege de noodzakelijke verharding van zandweg Hegebeekweg - leken de zaken in 2016 stroomversnelling te komen. Maar voor de buitenwereld ligt de ontwikkeling al zo'n drie jaar stil vanwege de stikstofproblematiek.

Koeien ingekocht

Achter de schermen is echter hard gewerkt om het bestemmingsplan 'stikstofproof' te krijgen. Om aan de aangescherpte regels te voldoen moeten de bouw en exploitatie van het bungalowpark leiden tot vermindering van stikstofuitstoot op naastliggende beschermde natuurgebieden, het Buurserzand en het Witte Veen. In de praktijk betekent dit dat de initiatiefnemers agrariërs moeten 'uitkopen'.

icon_main_quote_red_glyph

Ik denk dat er 200 met de bus de stad in gaan en de rest betaalt voor de parkeergarage. Dit gaat echt goed zijn voor onze economie

Gert Kel, raadslid Burgerbelangen Enschede

Volgens Van der Merché is dat gelukt. "Er staan nu al 15 koeien in het gebied. Die gaan daar weg", vertelde hij dinsdag aan commissieleden. "De resterende koeien hebben we ingekocht en die gaan ook weg." Daarmee wil hij zeggen dat een aantal koeien, dat minstens gelijk staat aan de benodigde stikstofrechten, uit de directe omgeving van Het Rutbeek verdwijnt. Om hoeveel koeien het gaat wil Van der Merché in dit stadium nog niet zeggen.

Agrariërs en woningbouw

De plannen voor het bungalowpark worden met gemengde gevoelens onthaald. Vooral D66-fractieleider Gertjan Tillema heeft problemen met de ontwikkeling, met oog op het stikstofbeleid. Volgens hem leidt dit in de directe omgeving onmiskenbaar tot meer agrariërs die in hun voortbestaan bedreigd worden, terwijl ze eigenlijk verder willen boeren.

Immers, de stikstofruimte is dan vergeven aan een recreatiepark. Ook is Tillema er niet gerust op dat de komst van zo'n 250 bungalows en alle verkeersbewegingen die daarbij horen, niet zullen leiden tot een beperking op woningbouwplannen in de zuidwijken van Enschede.

'Goed voor de economie'

Het lijkt er op dit moment nog niet op dat de zorgen van Tillema breed gedeeld worden in de lokale politiek. Vanuit Burgerbelangen klinkt er juist volop enthousiasme vanwege de vele toeristen die het bungalowpark zal aantrekken. "Ik denk dat er 200 met de bus de stad in gaan en de rest betaalt voor de parkeergarage. Dit gaat echt goed zijn voor onze economie", zegt BBE'er Gert Kel.

Wethouder Marc Teutelink (BBE), die als portefeuillehouder financiën op zoek is naar nieuwe/extra verdienmodellen voor de gemeente, kijkt uit naar de plannen op Het Rutbeek. "Dit gaat ons ook geld opleveren. Het gaat om enkele tonnen", aldus Teutelink in de stadsdeelcommissie. Hij doelt onder meer op de toeristenbelasting, op dit moment 2,75 euro per persoon per nacht.

Ter illustratie: op basis van de huidige toeristenbelasting en 250 bungalows, met jaarrond 75 procent bezettingsgraad door drie personen, zou dat al een bedrag van meer dan 550.000 euro per jaar zijn.

20221201 Plattegrond Rutbeek Recreatiepark
De beoogde locatie van het bungalowpark © Ruimtelijkeplannen.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.