Verkeer
Stuur appje
Zoek

Overlast eikenprocessierups gehalveerd, maar nog een weg te gaan

Flink minder last van jeuk en brandende ogen, complimenten vanuit de regio en het land voor de aanpak, een nominatie voor de Galjaardprijs voor communicatie, maar het gaat nog jaren duren voordat overlast definitief verleden tijd is. Dat is de samenvatting van de gemeentelijke evaluatie van de nieuwe bestrijdingsaanpak die dit jaar werd ingevoerd.

Een nieuwe aanpak was nodig, nadat in 2019 het aantal rupsennesten en dus de overlast in een klap verdrievoudigde. Oorzaak: klimaatverandering. Warmere, drogere zomers blijken een hemel op aarde voor eikenprocessierupsen.

In 2019 leidde die explosie van rupsennesten tot ruim vier-en-een-halfduizend meldingen. Dit jaren waren dat er nog geen tweeduizend. Maar tweeduizend meldingen duiden nog altijd op overlast. Belangrijkste reden is dat die nieuwe aanpak van vroegtijdige bestrijding met aaltjes en bacteriën niet overal kon. Die vreten ook de rupsen van beschermde soorten aan.

Eikenprocessierups bestrijding Lars Smook 2020 09 24 124209
De bestrijding van de eikenprocessierups in het buitengebied van Enschede.
Beeld: Lars Smook

Ook de communicatie met inwoners - zo staat in de evaluatie - is beter geweest dan in de voorgaande jaren. Er is eerder gestart en meer gebruik gemaakt van social media, de processierups-website werd vernieuwd en ambtenaren waren ook buiten kantooruren bereikbaar. Daarmee konden meldingen makkelijker worden gedaan en sneller worden opgepakt.

Verantwoordelijk wethouder Jurgen van Houdt stelt dat het 1-1 staat in de strijd tegen de eikenprocessierups. “Maar we zijn er nog niet. Om de overlast op lange termijn terug te dringen, moet er een nieuw natuurlijk evenwicht ontstaan. Daarvoor is meer biodiversiteit in de stad nodig en dat is een zaak van lange adem.”

De voorbereidingen voor bestrijding in 2021 zijn gestart. Speerpunt daarbij zijn de plekken waar dit jaar toch teveel overlast is geweest. Er wordt gezocht naar manieren om ook daar vroegtijdig te kunnen starten met bestrijding. De gemeenteraad heeft voor de komende twee jaren opnieuw extra geld opzij gelegd.

Dat extra geld blijkt behoorlijk extra en nodig. Stond er ruim een halve ton op de gemeentebegroting voor bestrijding van overlastgevende dieren en planten - niet alleen de jeukrups, dus -, in de jaarplannen voor 2020 deed de raad daar drie ton bij. Maar ook dat blijkt niet genoeg - de jeukrups knabbelt dit jaar naar verwachting zes ton uit het gemeentelijke budget, zo blijkt uit raadsstukken. Voor de komende twee jaar is twee keer vijf-en-een-halve ton gereserveerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.