Verkeer
Stuur appje
Zoek

Aaltjes dringen eikenprocessierups terug in Hengelo

346190 eikenprocessierups1
Aaltjes dringen eikenprocessierups terug in Hengelo
Beeld: 1Twente

De keuze van de gemeente Hengelo om aaltjes in te zetten om de opmars van de eikenprocessierups te stoppen, werpt zijn vruchten af. Uit onderzoek blijkt dat er dit jaar al twintig tot dertig procent minder nesten zijn ten opzichte van 2019 én er is sprake van een afname in omvang van de nesten met 60 tot 65 procent.

De gemeente Hengelo koos voor de bestrijding met aaltjes, omdat die aanpak minder negatieve effecten heeft voor de biodiversiteit dan de bestrijding met het gif Xentari. Dit gif doodt alle insecten op de boom. Uit onderzoek blijkt dat een grote biodiversiteit op langere termijn dé manier is om de strijd tegen de rups te winnen.

Het eerste jaar, waarin gestart werd met preventief behandelen met aaltjes, leverde al iets minder meldingen op in vergelijking met vorig jaar. Door de komende jaren door te gaan op deze manier verwachten de gemeente dat de overlast én daarmee het aantal meldingen uiteindelijk vermindert. Wethouder Mariska ten Heuw: ‘Over het resultaat van dit jaar zijn we tevreden. Wij verwachten dat de behandeling met nematoden (aaltjes, red.) steeds effectiever gaat zijn in het verminderen van de overlast.’ In 2014, 2015 en 2016 kwamen er ongeveer 100 meldingen binnen. Daarna steeg het aantal meldingen explosief: in 2017 309 meldingen, in 2018 1.196 meldingen en in 2019 maar liefst 2.400 meldingen.

In het voorjaar werden 15.000 eiken in Hengelo behandeld met aaltjes in de strijd tegen de eikenprocessierups. Halverwege juni werd er met vier ploegen gestart met het wegzuigen van de overlastgevende nesten, die op veel plekken kleiner waren. Hierdoor kon de overlast in de meeste gevallen dan ook snel worden weggenomen. Een kleiner nest maakt het wegzuigen gemakkelijker én het zorgt voor minder overlast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.