Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Zoektocht naar nieuwe Enschedese stadsdichter in volle gang: ‘Het is een eervol ambt’

‘Twee jaar mij uitstorten op dit geperst wit, over dat of dit wat opgeslagen zit in mij. Een huid en haar regelen op deze paginaplek, zonder haast’, schreef Dick Schlüter twee jaar geleden toen hij de negende stadsdichter van Enschede werd. Op 29 januari 2023 treedt Schlüter af tijdens de Stadsdichterverkiezing en geeft hij het stokje over. Tot die tijd is de zoektocht naar de tiende stadspoëet in volle gang.

Schlüter hield zich vanaf zijn jeugd al bezig met poëzie. De titel ‘provinciedichter van Overijssel’ staat al op zijn naam. Twee jaar geleden was Enschede aan de beurt. “Ik heb twee keer eerder meegedaan met de verkiezingen”, vertelt de dichter, “De aanhouder wint, want bij de derde poging ben ik verkozen tot stadsdichter.”

Functie

Er zullen vast mensen zijn die zich afvragen: wat is de functie van een stadsdichter? “Nou, je schrijft elke maand een gedicht over Enschede voor Tubantia. Daarnaast kunnen Enschedeërs je benaderen met de vraag om een dichtwerk te maken. Zo heb ik voor het jubileum van het politiekoor een gedicht geschreven.”

Onderschat

Schlüter denkt dat een stadsdichter onderschat wordt. “Je bent niet alleen maar bezig met het schrijven van gedichten. Er wordt ook van je verwacht regelmatig op te treden en activiteiten te organiseren.” Daarnaast begeleidt de stadsdichter ook de junior stadsdichter.

“Door betekenislagen in het gedicht komt de lezer tot andere inzichten en dat maakt het juist interessant”

Vijf gedichten

De zoektocht is van start gegaan. Tot en met 8 januari kunnen de Enschedeërs – vanaf 18 jaar - zich inschrijven om in de voetsporen te treden van de huidige stadsdichter.

“Het zijn best pittige inschrijfeisen. Je zendt vijf gedichten in, waarvan twee dichtwerken nieuw zijn, maximaal één A4tje lang én het moet specifiek over Enschede gaan”, legt Stéfanie van Tuinen, bestuurslid van Stichting Literaire Manifestaties Enschede, uit.

Motivatie

Schlüter vult aan: “Ook is een motivatiebrief heel belangrijk, deze stuur je mee met de gedichten.” De jury selecteert uit alle inzendingen drie potentiële kandidaten.

Stadsdichtersverkiezing

Nadat de kandidaten bekend zijn, gaan de genomineerden eerst in gesprek met de jury. “Het gesprek gaat over de motivatie en de plannen die de kandidaten hebben als stadsdichter”, vertelt Van Tuinen.

Tijdens de verkiezing dragen de kandidaten twee gedichten voor. “De jury let vooral op authenticiteit, klankrijm en de presentatie op zich. Sommige dichters kunnen goed schrijven, maar zijn qua uitvoering minder sterk.”

Dick Schlüter 3 Ernst Bergboer
Lees ook
Stadsdichter Dick Schlüter: ‘Driemaal is scheepsrecht’

Eervol ambt

Nadat de nieuwe stadsdichter bekend is, treedt Schlüter diezelfde middag af. Al zijn gedichten van de afgelopen twee jaar worden gebundeld en overhandigd aan de dichter. “Ik heb ervan genoten om de titel van stadsdichter te dragen. Het is een eervol ambt.”

Een inzending sturen kan tot en met 8 januari 2023 naar [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.