Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Twentse bosranden krijgen een make-over

Bomen
Uitheemse bomen maken plaats voor meer insectrijke beplanting.
Beeld: Landschap Overijssel

Landschap Overijssel pakt deze maand de bosranden aan in Twente. De natuurorganisatie wil de natuurlijke overgang van bos naar weiland verbeteren, zodat insecten en dieren zich beter thuis voelen.

Volgens het landschap gaat het slecht met de soortenrijkdom in de Twentse bossen. Soortenrijkdom is het aantal soorten dat voorkomt in een gebied. Dieren en insecten zoals de kleine ijsvogelvlinder, de boomkikker en allerlei soorten vleermuizen hebben het momenteel lastig. Door de overgang tussen bos en weiland geleidelijker te maken met bloemen en planten, komen er meer insecten. De insecten trekken weer andere dieren aan zoals vogels, vleermuizen en uilen.

Naast bosranden worden er ook langs wandelpaden en open plekken leefgebieden voor insecten gecreëerd. Bomen die niet van nature voorkomen in het bos worden gekapt, zodat er meer ruimte komt voor de zon. Ook worden er takkenwallen geplaatst, waar insecten zich in kunnen nestelen.

Deze maand wordt er een kilometer aan bosrand aangepakt. De werkzaamheden worden uitgevoerd bij onder andere bij de Lonnekerberg, Lonnekermeer, ‘t Holthuis, Hof Espelo, De Wildernis, Stroink, Smalenbroek en Groot Brunnink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.