Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Pak rammel van André Hazes duwde Henny Thijssen podium op

Hij heeft een zwak voor Danny de Munck en Frans Bauer waarvoor hij liedjes schreef, maar het was André Hazes die Henny Thijssen bij zijn schouders pakte en hem een ‘pak rammel’ gaf en zei: “Jij moet het podium weer op.” Dat pak rammel zorgde ervoor dat Henny meedeed aan The Voice Senior en op 8 januari z’n eigen feestje bouwt met het uitbrengen van een nieuwe single.

De keuzes van de Enschedese troubadour kan niet worden begrepen zonder zijn geschiedenis te kennen. Zijn jeugd, het overlijden van zijn dochtertje Ruby en de daaropvolgende scheiding. “Ruby was acht. Ze stierf op achtjarige leeftijd aan een stofwisselingsziekte. Het was vreselijk. Ik kon er niet over praten, ik ben van het podium afgestapt. Het plezier was verdwenen. Heb alleen maar liedjes gemaakt, wel dertig over Ruby. Dat doe ik nog. De meeste kan ik echt niet zingen. Dan klap ik in elkaar. Sommige wel. ‘Ben Onderweg’ dat over strijd gaat en de vraag waar je heen moet met het leven”.

DSCF2316
Henny Thijssen maakte 1000 geregistreerde liedjes. "Het zijn er meer, maar die zijn nooit uitgekomen."
Beeld: Henk ten Harkel

Het heeft hem nooit losgelaten. “Ja, ik ben gelovig. Ik hoop dat ik haar straks weer zie.” Hennie is nu 68 en maakte duizend geregistreerde liedjes. “Maar ik heb er meer gemaakt. Die zijn nooit uitgevoerd. Vooral Nederlands, maar ik maakte ook ooit rockmuziek in het Engels”. Muziek is zijn leven. Hij geniet volop van Oscar Rodenburg die in de uitzending 1Twente Het Jaar liedjes voor hem zingt. En aan het eind ook van de tekening die Fransje Immink van en voor hem maakt.

DSCF2337 2
Fransje Immink maakte in de vier afleveringen van 1Twente Het Jaar tekeningen van en voor de gasten.
Beeld: Henk ten Harkel

“Je moet iets moois willen maken. Je hebt van die muziekverkopers die alleen maar kijken of het publiek het mooi vindt. Die kunnen net zo goed aardappels of groente verkopen. Ik houd niet van feestmuziek. Van die hoempa-hoempa die ze op de radiozenders draaien. Van zulke liedjes maak ik er tien in een uur. Een paar rijmwoorden erop. Klaar. Daarmee haal je het niveau naar beneden. Ik ben van de serieuze kant en weet zeker dat mensen dat mensen dat mooi vinden.”

“Ik heb geen spijt van het leven dat ik heb geleefd. Daar put ik nog inspiratie uit. Ik kan echt kicken op de wijze waarop ik iets op heb geschreven. Een modderpoel waaruit iets moois groeit.”

DSCF2332 2
Oscar Rodenburg stemde zijn muziek af op de gasten van 1Twente Het Jaar
Beeld: Henk ten Harkel

Henny bouwde goede banden op met Danny de Munck, ‘hij zingt uit het hart, is eerlijk en daar voel ik wat bij’. Ook Frans Bauer heeft hij in het hart gesloten, ‘ik ken hem al langer, we komen uit hetzelfde nest’. En niet te vergeten de Enschedese musicus Maarten de Groot. “Ik heb vertrouwen in hem. Het is fijn om muziek met hem te maken.”

Voor André Hazes schreef hij prachtige liedjes en die bedankte Henny door hem weer het podium op te duwen. “Hij gaf me het gevoel dat het kan. Vanaf dat moment ben ik geleidelijk weer begonnen.”

Dat leidde dit jaar tot een glansrijk optreden in The Voice Senior die hij won. En de hoop dat hij dit jaar het podium kon bestormen. Helaas zorgde het coronovirus voor een fikse streep door de rekening. “Alle optredens zijn in het water gevallen. Had een theatertour gepland, maar niets ging door. Ik heb niet stilgezeten hoor, ben liedjes gaan schrijven, dat doe ik ontzettend graag, maar ik was liever meer opgetreden.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. 2021 begin voor Henny wel met een hoogtepunt. “Op 8 januari komt mijn single uit”, vertelt hij trots en brengt hij in de praktijk wat er volgens hem ongetwijfeld zit aan te komen: “Je houdt in gedachten dat het straks beter wordt.”

DSCF2325
Henny Thijssen de Enschedese troubadour
Beeld: Henk ten Harkel
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.