Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enquête onder Enschedeërs: tekort drinkwater onacceptabel

Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering en de daardoor optredende extreme weersomstandigheden? Ruim 1500 Enschedeërs werd gevraagd naar het voor hun meest onacceptabele gevolg. Met stip op de eerste plaats: het gebrek aan drinkwater. Op de tweede plaats: overstroming van de straten.

En zo maakten de gemeentelijk deskundigen een top tien van de voor de bewoners ergste gevolgen van de klimaatverandering. De deelnemende Enschedeërs van het zogeheten Enschedepanel kregen een aantal gebeurtenissen voorgelegd die kunnen ontstaan door droogte, hitte of wateroverlast. “We wilden weten wat ze daarvan vonden en uit hun antwoorden hebben we die top tien van de minst acceptabele situaties gemaakt”, vertelt beleidsambtenaar Rik Meijer.

Top 10
De top tien van gebeurtenissen die de ruim 1500 Enschedeërs liever niet zien gebeuren.
Beeld: Gemeente Enschede

Behalve het gebrek aan drinkwater, waarvoor trouwens Vitens vorig jaar al waarschuwde, vinden de ondervraagde inwoners het heel erg dat bomen en planten door droogte sterven en dat plaatsgenoten voortijdig sterven door hittegolven.

Het is niet zo dat de gebeurtenissen die in de vragenlijst onbekend voorkomen. De geschetste problemen komen in meer of mindere mate al voor. De kans bestaat dat de problemen de komende jaren verergeren.

Rik Meijer
Waterdeskundige Rick Meijer, beleidsadviseur van de gemeente
Beeld: Gemeente Enschede

“We zien nu een soort acceptatiegrens. Zoiets van ‘tot hier mag het gaan, verder niet’. We deden zoiets al eerder”, aldus Meijer. Daaruit kwam dat de wateroverlast in de Oldenzaalsestraat en het centrum en in de wijken Stadsveld en Pathmos als onacceptabel werden gekenschetst. “Daar hebben we ingegrepen met de aanleg van de Stadsbeek en de wateropslag onder de Oldenzaalsestraat.”

Dezelfde werkwijze wordt nu gevolgd. Eerst zicht krijgen op wat er leeft, dan beleid maken en dan aan het werk. “Waar wordt de grens overschreden? Welke maatregelen kunnen we treffen? En hoe duur zijn die maatregelen? Wat betekent dat voor de hoogte van de rioolheffing? Als we dat allemaal in kaart hebben gebracht, kunnen we de situatie voorleggen aan de gemeenteraad.”

Risico acceptatiegrens
Voor de liefhebbers: de risicoanalyse waarop beleid wordt gemaakt
Beeld: Gemeente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.