Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Experts buigen zich over 'verboden wapentuig'

189706 rechtbank hamer 7

Mag iemand een Pantzerfaust uit de Tweede Oorlog op de schoorsteenmantel hebben staan? Als 'souvenir' van eigen graafwerk bij Berlijn? Een brisantgranaat of de loop van een Browning, model 1919?

Drie getuigen-deskundigen moeten binnen vier weken aangeven wat de Twentse ras-verzamelaars Rudi ter W. (56) uit Enschede en Arend Jan L.B. (55) uit Rossum aan verboden wapentuig hebben gehad. Het gaat om experts van de explosieven opruimingsdienst (EOD) en van afdeling bijzondere wetten van de politie.

Doordat het Openbaar Ministerie na de vorige zitting, begin januari 2015, verzaakte een rapport te laten opmaken van gevonden wapens, munitie en onderdelen, is de strafzaak tegen beide Tukkers deze donderdag opnieuw aangehouden. ,,Dat het zo lang duurt heeft niet aan de rechtbank gelegen'', zei rechtbankpresidente Liesbeth Venekatte richting officier van justitie Juliette Blanco. De aanklaagster meldde dat niet van alle in beslag genomen spullen monsters zijn genomen voor ze zijn vernietigd, zodat justitie niet kan aantonen of ze leeg waren of gevuld met kruit en strafbaar. ,,De EOD blaast explosieven meteen op, als ze zijn aangewezen als gevaarlijk'', aldus Blanco.

In de woning van Ter W., in de Enschedese wijk Boddenkamp, is 15 mei 2013 huiszoeking gedaan. De buurt werd geëvacueerd vanwege vermeend explosiegevaar. Buren van veertien woningen kregen onderdak in het Stadskantoor. Dezelfde dag zijn wapens, mijnontstekers en mortierladingen opgeblazen bij L.B. in Rossum. Volgens de verdachten mochten ze veruit de meeste spullen volgens hun vergunning hebben, op Pantzerfausten, een enkel pistool en wat staafkruit na. De inhoudelijke behandeling is gepland voor maandag 6 juni.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.