Verkeer
Stuur appje
Zoek

Monument in boekvorm voor Guusje Beverdam

Het Liefdesbankje bij het stadhuis in Enschede en 't Wiefie aan de Enschedesestraat in Hengelo zijn haar twee meest in het oog springende werken. Maar Guusje Beverdam maakte veel meer. Honderden afbeeldingen van haar keramieken kunst krijgen nu een plekje in het boek 'Illusie en Ironie'. Ze vertelde er woensdag 10 maart over bij 1Twente Vandaag.

Presentatie later

Het boek moest er aanvankelijk in mei liggen, maar de kosten zijn nog niet helemaal gedekt en omdat een presentatie vanwege 'corona' nu nogal wat voeten in de aarde zou hebben, wordt dit feestje uitgesteld tot 'ergens in de zomer'. Ondertussen is de Hengelose kunstenaar een crowdfundingsactie gestart.

“Wel opvallend dat veruit de meeste geldschieters Hengeloërs zijn, terwijl mijn beroemdste werk in Enschede staat.”

Nog drieduizend euro te gaan

8.500 euro is er inmiddels binnen. Nog drieduizend euro te gaan en dan kan Guusje Beverdam de champagne bestellen en de locatie van de boekpresentie reserveren. "Zeventig donaties heb ik binnen. Veelal tientjes, met een uitschieter van duizend euro van een galeriehoudster. Wel opvallend dat het vooral Hengeloërs zijn, terwijl mijn beroemdste werk in Enschede staat."

Liefdesbankje

Ze doelt op het Liefdesbankje in de Langestraat. Vorig najaar werd het door een vrachtwagen kapot gereden en nu staat het in een werkplaats in Zoetermeer te wachten op reparatie: "Het is een verzekeringskwestie. De vraag is of het te herstellen is. In het ergste geval komt er straks een replica te staan, maar het bankje komt hoe dan ook terug naar Enschede."

In de 'monografie', zo heet een verzamelbundel vol kunst van één kunstenaar, komen Beverdams favoriete werken te staan. Vaak verschijnen monografieën toch ná een kunstenaars dood? Ze lacht: "Ik ga niet zitten wachten tot ik dood ben. De lol van zo’n boek wil ik zelf beleven!”

Liefdesbankje enschede
Het Liefdesbankje toen het nog uit één stuk was
Beeld: Guusje Beverdam
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.