Verkeer
Stuur appje
Zoek

Klimaatgroep Extinction Rebellion komt in actie: “Met kabaal de singel over”

Rebellen van de klimaatgroep Extinction Rebellion Enschede fietsen zondag 28 maart de hele singel af om de politiek tot klimaatactie te drijven. De actie is onderdeel van de Lenterebellie, waarbij door heel Nederland van 26 februari tot en met 16 april demonstraties plaatsvinden. In deze periode is ook de kabinetsformatie. Het is voor de actiegroep van groot belang dat het klimaat prioriteit krijgt. Rebel Jesse Kleinhesselink: “Als we niet snel handelen, dan hebben we echt een probleem. Dus: waarom niet nu?”

Kabaal

De actie wordt niet heel groot in vergijking met andere initiatieven van de rebellen. Na shockerende demonstraties als nepbegrafenisstoeten en bezettingen van gebouwen, valt deze fietstocht onder de ‘vredelievende protesten’. Naar verwachting komen er dertig deelnemers. De rebellen hopen aandacht te trekken door met een hoop kabaal, vlaggen en spandoeken de singel over te fietsen.

Acties

Extinction Rebellion hoopt dat de gemeente haar ambities op het gebied van klimaat bijstelt. Volgens de rebellen zijn die er nauwelijks in vergelijking met de rest van Nederland. Kleinhesselink: “We hopen de politiek in Enschede onder druk te zetten. We voeren al langer actie in de gemeente, tot nu toe zonder resultaat. Dit is een volgende actie in de reeks.”

Burgerraad

In het laatste energieakkoord van Enschede staat dat de gemeente in 2050 helemaal energieneutraal moet zijn. Dat duurt de rebellen veel te lang. Daarom moet het volgens hen nu veel sneller. “Hoe langer je wacht, hoe moeilijker en duurder het wordt”, stelt Kleinhesselink. De groep stelt drie eisen aan de gemeente: wees eerlijk over de effecten van de klimaatcrisis, doe wat nodig is en laat de burgers beslissen. Dit laatste kan volgens de rebellen met een burgerraad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.